Eindelijk Kerst

Al ruim een maand geleden kreeg ik de eerste kerstnoodkreet in mijn mailbox. ‘Ik heb zestien mensen uitgenodigd voor een kerstdiner en ik kan niet eens koken. Help!’ Sorry, Marianne, maar daar was ik eind oktober nog niet aan toe. Nu wel. Deze week gaan we helemaal los op Kerst. Aanstaande vrijdag komt op de pagina’s Vanavond Uit & Thuis een volledig achtpersoons kerstdiner dat werkelijk door iedereen met twee linkerhanden te maken is.

Hier in deze rubriek gaan we iets anders doen. De komende dagen geef ik je recepten voor dingen die je nu alvast kunt maken, zodat je straks in een handomdraai een feestgerecht op tafel zet. Vandaag is dat een chutney van peren, rozijnen en gemberwortel, die geweldig smaakt bij varkensvlees. Onder het motto ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ nodig ik iedereen uit om dit soort inmaakrecepten te delen op mijn weblog. Het lekkerste komt donderdag in de krant.

Voor 3 of 4 potten:

2 kilo Conference peren, geschild en in blokjes

2 uien, gesnipperd

2 flinke vingerkoten gemberwortel, geschild en kleingesneden

200 g rozijnen

geraspte schil van 2 onbespoten limoenen

2 theelepels zout

1 theelepel gemalen, gedroogde chilipeper

½ theelepel gemalen piment

500 g kristalsuiker

6 dl wittewijnazijn

extra: brandschone potten met schroefdeksel

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een ruime, roestvrijstalen pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat het fruit, onder af en toe roeren met een houten lepel, zachtjes borrelend koken. Na een uur tot vijf kwartier zal de chutney voldoende ingekookt zijn – het is de bedoeling dat de stukjes peer nog intact zijn en het vocht stroperig. Zet de potten op een theedoek (om te verkomen dat ze breken door de hitte) en vul ze tot de rand met de hete fruitmassa. Schroef direct het deksel op de potten en keer ze om. Laat ze een half uurtje omgekeerd staan en draai ze daarna weer terug. De gesloten potten zijn een half jaar houdbaar; zodra hij geopend is moet een pot de koelkast in.

Met Kerst kun je de chutney serveren bij varkensvlees. Een rollade klinkt misschien wat oubollig, maar is hartstikke handig wanneer je voor veel mensen tegelijk kookt. Kies bij voorkeur een doorregen exemplaar; die moet wat langer stoven maar is veel sappiger dan een magere filetrollade. Bestrooi het vlees met peper en zout. Smelt een ruime hoeveelheid boter in een braadpan en leg het vlees hierin. Bak het vlees in ongeveer tien minuten rondom bruin. Voeg twee kopjes kokend water of bouillon toe, en zet de pan met een deksel erop in een oven die je op 180 graden hebt voorverwarmd. Stoof de rollade 45 tot 60 minuten, terwijl je hem tussendoor telkens een kwartslag draait zodat hij gelijkmatig gaart.

Deel nu alvast je recepten voor cranberrypaté, christmaspudding en andere kerstgerechten die je goed kunt voorbereiden op nrc.nl/kokenetc