een weekeinde vol voetbal

Louis van Gaal en John van Loen waren het na AZ-FC Utrecht (2-1) totaal oneens. „AZ speelde niet groots”, vond assistent-trainer Van Loen van Utrecht. „We hadden hier meer kunnen halen.” De trainer van AZ ging daar tegenin. „Niet dat we top hebben gevoetbald, maar we hebben wel de hele wedstrijd gecontroleerd. Utrecht werd alleen gevaarlijk uitvrije trappen, die vaak ook nog eens onterecht werden gegeven door scheidsrechter Kuipers. Wat er met de arbitrage in Nederland aan de hand is, weet ik niet. Maar het zit niet goed.”

De strijdlust bij Sparta is nog niet verdwenen. Dat concludeerde interim-trainer Adri van Tiggelen na de zwaarbevochten 1-0 winst op NEC, de eerste competitiezege dit seizoen. „ Het enige wat telde was winnen. Dat is niet gelukt met mooi voetbal, maar wel met knokken. Meer zit er op dit moment even niet in.” Sparta deed door de zege (doelpunt van Yuri Rose) de laatste plaats over aan Excelsior, dat ook negen punten heeft maar een slechter doelsaldo.

Dat Willem van Hanegem nog altijd populair is, blijkt uit de verkoopcijfers van zijn biografie. De 8.000 exemplaren van het vuistdikke boek waren binnen een dag uitverkocht. Ter vergelijking: de eerder dit jaar verschenen biografie van Johan Cruijff had twaalf dagen nodig om 10.000 keer verkocht te worden.

Ruud van Nistelrooy behoedde Real Madrid wederom voor puntenverlies. De Nederlandse aanvalsleider van de Spaanse kampioen maakte zaterdag uit bij Athletic Bilbao de enige treffer. Wesley Sneijder begon ook in de basis. De middenvelder werd een kwartier voor tijd vervangen door Fernando Gago. Arjen Robben mocht vlak voor tijd Robinho aflossen.

Olympique Marseille lijkt klaar voor het beslissende Champions Leagueduel met Liverpool. Trainer Eric Gerets zag zijn ploeg in de Franse competitie met 2-0 winnen van Monaco. Boudewijn Zenden speelde de hele wedstrijd. Olympique Lyon reist met een veel minder gerust hart af voor de confrontatie met Glasgow Rangers. De titelhouder en koploper verloor met 1-0 bij Caen en hield bepalende spelers als Juninho, Karim Benzema en Sydney Govou tot de slotfase op de bank.

Arsenal heeft in de Premier League zijn eerste nederlaag geleden, 2-1 tegen Middlesbrough. In het Riverside Stadium kwam de thuisploeg, met George Boateng in de gelederen, al na vier minuten op voorsprong na een benutte strafschop van Stewart Downing. Tuncay Sanli stelde de zege een kwartier voor tijd veilig. Tsjechisch international Tomas Rosicky redde in de laatste minuut de eer voor de koploper uit Londen.

Manchester United en Chelsea voerden de druk op Arsenal op. Manchester rekende af met Derby County (4-1), onder meer dankzij de honderdste competitiegoal van Ryan Giggs. Chelsea versloeg Sunderland met 2-0. Nummer vier Liverpool, zonder Dirk Kuijt, liet een gat op de ranglijst vallen door zijn eerste competitienederlaag, 3-1 bij Reading.

Schalke-wisselspeler Carlos Grossmüller heeft in het Bundesligaduel met Eintracht Frankfurt een rode kaart gekregen terwijl hij nog niet eens was ingevallen. De Uruguyaan kwam bij een opstootje in trainingspak het veld in en duwde Eintracht-speler Michael Thurk tegen de grond. Na zijn aftocht slaagde Schalke er nog wel in 2-2 te maken.

Het Tunesische Etoile Sahel heeft de halve finales bereikt van het WK voor clubteams in Tokio. Het elftal van coach Bertrand Marchand versloeg het Mexicaanse Pachuca met_ 1-0. Etoile speelt woensdag tegen Boca Juniors. De andere halve finale is donderdag tussen AC Milan en de winnaar van het duel Urawa Reds uit Japan en het Iraanse Sepahan.

Bondscoach Marco van Basten moet meteen opstappen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders die zijn ondervraagd voor een peiling van Maurice de Hond. Foppe de Haan, die te kennen heeft gegeven het bondscoachschap niet te ambiëren, wordt het meest genoemd als zijn opvolger. Van Basten heeft besloten na het EK in juni volgend jaar te stoppen als coach van het Nederlands elftal. Van de ondervraagden ziet 53 procent liever dat de oud-international gelijk vertrekt, 41 procent vindt dat niet nodig, 7 procent heeft geen mening. De Haan, coach van het olympisch elftal, zou hem moeten volgens 52 procent moeten opvolgen. Louis van Gaal (14 procent), Co Adriaanse (13) en Martin Jol (7) worden eveneens genoemd.