Debye hielp bij vlucht uit nazi-Duitsland

Dat Debye in zijn Duitse periode niet alleen als geestverwant gold van de `goede Duitsers`, maar daar ook naar handelde, moge blijken uit het citaat uit Arnold Kramish, The Griffin. The greatest untold espionage story of World War II, (1986), pp.48-49.

Het betreft de organisatie van het vertrek/de vlucht uit Duitsland van Lise Meitner, de joodse medewerkster en collega van Otto Hahn, in samenwerking met Nederlandse vrienden. Kramish schrijft: ”Peter Debye, the Dutch director of the Kaiser Wilhelm Institute of Physics in Dahlem, made the first move; he asked Dirk Coster at the University of Groningen to obtain permission from the Dutch government for Meitner to cross the border.” Coster deed veel meer: hij haalde Meitner persoonlijk uit Berlijn. Maar de eerste stap deed Debye.