China wint olie in Iran

De Chinese oliemaatschappij Sinopec investeert ruim twee miljard dollar in de ontwikkeling van het Iraanse olieveld Yadavaran. Het semi-staatsbedrijf heeft daartoe zondag in Teheran een langlopend contract gesloten.

China is grootafnemer van Iraanse olie en gas. Het is echter voor het eerst dat een Chinese onderneming een Iraans olieveld gaat exploiteren. De ondertekening van het contract is een teken dat China zich weinig gelegen laat liggen aan de Amerikaanse, Europese en Israëlische pogingen om Iran te isoleren.

Feit is dat het contract, waarover al geruime tijd werd onderhandeld, werd afgerond en ondertekend onmiddellijk nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de conclusie zijn gekomen dat Iran in 2003 is gestopt met de ontwikkeling van nucleaire energie.

Aangenomen moet worden dat de managers van Sinopec niet verwachten dat de sancties tegen Iran op afzienbare termijn verder verscherpt zullen worden. Peking heeft al duidelijk gemaakt daar tegen te zijn.

Elf procent van de Chinese olie-import komt al uit Iran en dat zal gedurende de looptijd van het contract gaan toenemen. Volgens schattingen bevat het Yadaravan-veld 3,2 miljard vaten. Het is de bedoeling dat Sinopec uiteindelijk 185.000 vaten per dag uit de bronnen gaat pompen.

Eerder deze maand bezochten Chinese ministers de Iraanse president Ahmedinejad en verklaarden dat China en Iran op het terrein van energiewinning nog nauwer zullen gaan samen werken. Het gaat niet alleen over olie, maar ook over een nieuw gascontract.

Volgens China kan alleen via onderhandelingen worden voorkomen dat Iran ooit over een nucleair wapen gaat bezitten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, deed onlangs nog een poging Peking te overtuigen van de ernst van de dreiging van een nucleair Iran, maar hij ging met lege handen naar huis.