Carlsberg verbaasd over ‘nee’ Scottish

Bierbrouwer Carlsberg is verbaasd dat het Britse Scottish & Newcastle niet wil praten over een overnamebod. Dat heeft bestuursvoorzitter Jorgen Buhl Rasmussen van Carlsberg gisteren gezegd in een interview met het Britse dagblad Sunday Times.

Heineken, dat met Carlsberg twee maanden geleden een voorgenomen bod op Scottish & Newcastle deed, heeft vanochtend de uitspraken van Rasmussen bevestigd. Een woordvoerder van Heineken onderschreef niet de conclusie van de krant dat het consortium zijn bod eventueel niet meer zou willen verhogen.

Heineken probeert sinds oktober met de Deense brouwer Carlsberg in gesprek te komen met Scottish & Newcastle over een overname. Aanvankelijk bood het consortium 720 pence voor een aandeel Scottish & Newcastle. Dat werd later verhoogd naar 750 pence. Die prijs waardeert de Britse brouwerij op 10,3 miljard euro.

Het management van Scottish & Newcastle heeft enkele keren laten weten niet te willen praten, omdat het de hoogte van het voorgenomen bod „bespottelijk laag” vindt. Rasmussen zei tegen de Sunday Times: „Scottish & Newcastle moet iets zien wat wij niet zien. Waarom willen ze dáár dan niet over praten? Het is de enige manier om verder te komen.”

Als de overname doorgaat, verdelen Heineken en Carlsberg de bezittingen van Scottish & Newcastle. Heineken versterkt zijn positie op de Britse markt met onder meer het merk Foster’s en de brouwer zou onderdelen krijgen in onder meer Finland, Portugal en India. Carlsberg is uit op het deel van de Britse brouwer in de gezamenlijke onderneming in Rusland, BBH, en de Franse, Griekse en Chinese onderdelen.

Het aandeel Heineken reageerde vanochtend nauwelijks op het artikel in de Sunday Times. Op de Amsterdamse beurs daalde de koers van het aandeel Heineken met 0,1 procent naar 44,75 euro.