Brons voor hockeyers, zege Duitsers

Duitsland heeft voor de negende keer de Champions Trophy hockey gewonnen. Nederland behaalde brons. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans won van Zuid-Korea met 3-2.

Taeke Taekema, Rob Reckers en nieuwkomer Jeroen Hertzberger maakten de treffers voor Nederland in de wedstrijd om de derde plaats. Taekema scoorde tijdens deze editie van de Champions Trophy zeven keer. Daarmee bracht hij zijn totaal in de geschiedenis van het jaarlijkse toernooi met de beste hockeylanden van de wereld op veertig. Dat is een evenaring van het record van de Pakistaanse oud-international Sohail Abbas.

De winnaar van de editie 2006 mocht zaterdag nog heel even dromen van een plek in de finale. Nederland had in de laatste wedstrijd van de groepsfase met 4-1 gewonnen van Pakistan, en Zuid-Korea liet punten liggen tegen Groot-Brittannië (2-2). Als Australië vervolgens van groepswinnaar Duitsland zou verliezen, was Nederland toch nog tweede geworden. En had het zich ondanks een nederlaag tegen Zuid-Korea (6-2) en twee gelijke spelen geplaatst voor de eindstrijd.

Maar Australië won overtuigend van Duitsland (5-0) en verzekerde zich zo van een plaats in de finale tegen dezelfde tegenstander. Gisteren slaagde Australië er niet in om aan die zege een positief vervolg te geven. Duitsland won met 1-0, goed voor de negende eindoverwinning in de Champions Trophy. In 2001 hadden de Duitsers het toernooi voor het laatst gewonnen. Australië en Nederland hebben het toernooi elk acht keer gewonnen.

Hoewel Oltmans voor de wedstrijd om de derde plaats nog had gezegd dat hij brons geen echte prijs vindt, wilde Nederland wel revanche tegen Zuid-Korea. In de groepsfase hadden de Koreanen Nederland nog verslagen met 6-2, de grootste nederlaag voor de hockeyers bij de Champions Trophy sinds 1980, toen met 7-3 werd verloren van Australië.

Zonder Teun de Nooijer en Wouter Jolie zette Nederland Zuid-Korea vanaf het begin onder druk en kwam met 2-0 voor. Na rust deed Zuid-Korea iets terug, maar Hertzberger kon de marge opnieuw vergroten. Na de 3-2 drong Zuid-Korea nog sterk aan, maar een sterk keepende Guus Vogels stelde het brons veilig.

„Goud is de enige prijs die telt bij de Champions Trophy”, hield Oltmans vol. Toch hield hij ook een goed gevoel over aan elf dagen tropische hitte in Maleisië. „We waren hier niet alleen om de titel te verdedigen, maar ook om te groeien als team. Dat is gelukt.”