Balkenende: Ben Bot had in 2005 moeten aftreden als minister

Lissabon. Ben Bot had in 2005 als minister van Buitenlandse Zaken moeten aftreden als hij zich toen gedwongen voelde zijn uitspraak te herzien dat de invasie van Irak onverstandig was geweest. Dit zei premier Balkenende zaterdag in de marge van de EU-Afrikaanse top in Lissabon in reactie op de uitspraken van Bot (CDA) in NRC Handelsblad. Bot zei in het interview dat de invasie van Irak achteraf gezien onverstandig was geweest. Gedwongen door premier Balkenende - ”met het mes op de keel” - had hij die uitspraak vervolgens publiekelijk moeten herzien. Destijds zei Bot dat het een ”slip of the tongue” was geweest. Balkenende zei zaterdag stomverbaasd te zijn over de uitspraken van Bot. ”Je kunt niet het ene moment zeggen dat het een slip of the tongue was en het andere moment dat je het mes op de keel is gezet”, zei Balkenende geïrriteerd. ”Ofwel hij was toen ongeloofwaardig ofwel hij is nu ongeloofwaardig.” Als Bot er indertijd werkelijk zo over dacht, aldus Balkenende, ”had hij daar toen de consequenties uit moeten trekken.” Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) zei in reactie: ”Ik begrijp best dat het zuur voor hem (Bot red.) was dat hij niet opnieuw minister kon worden.”