Australische Labor-regering versoepelt immigratiebeleid

De nieuwe Australische regering heeft een eerste stap gezet in de versoepeling van het strenge immigratiebeleid waarbij asielzoekers worden vastgehouden in detentiekampen buiten het Australische grondgebied. Zeven Birmezen die sinds ruim een jaar vastzitten in een kamp op het eiland Nauru worden gehuisvest op het vasteland, indien de laatste gezondheids- en veiligheidscontroles positief uitvallen.

Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot de conservatieve regering-Howard uit veiligheidsoverwegingen om asielzoekers die door de Australische marine werden onderschept in kampen op Nauru of Papoea Nieuw-Guinea vast te houden, zodat zij geen aanspraak zouden kunnen maken op Australische rechtsbescherming. Voor ‘echte’ vluchtelingen zou van daaruit asiel worden gezocht in andere landen. Een klein aantal asielzoekers is alsnog in Australië opgenomen omdat geen enkel ander land hen wilde hebben.

De Labor-partij, tot de verkiezingen van eind vorige maand in de oppositie, heeft altijd bezwaar gemaakt tegen de detentie en de vaak slechte omstandigheden in de kampen.

Minister van Immigratie Chris Evans verwacht dat de Birmezen voor het einde van de maand in Queensland arriveren en zei gisteren dat ook de zaken van de 82 Sri Lankanen die op Nauru vastzitten worden herzien. Een team van ambtenaren is daarvoor gisteren naar het eilandje vertrokken.

Vicepremier Julia Gillard suggereerde vandaag dat een ander omstreden element van het immigratiebeleid – de gedetineerdenruil met het Amerikaanse antiterreurkamp Guantánamo Bay op Cuba – waarschijnlijk nooit zal worden toegepast. In april kwamen Australië en de Verenigde Staten overeen dat zij jaarlijks tot 400 personen uit de kampen op Nauru of Papoea Nieuw-Guinea zouden ruilen met gedetineerden uit Guantánamo. Dat zou asielzoekers ervan moeten weerhouden een poging te wagen om het Australische vasteland te bereiken. Tot op heden is geen gebruik gemaakt van de overeenkomst. „We hebben altijd gezegd dat Australië zijn eigen lasten moet dragen”, zei Gillard op de vraag van journalisten of de Labor-regering het akkoord zou schrappen.

Gillard is de eerste vrouwelijke vicepremier van Australië. In de komende dagen zal zij premier Kevin Rudd vervangen als die op de VN-klimaattop op het Indonesische eiland Bali is. (AP, Reuters)