Apotheker laakt ‘bemoeizucht’ zorgverzekeraar

Apothekersorganisatie KNMP wil dat Nederlanders overstappen naar zorgverzekeraars die de keuze van medicijnen aan arts en apotheker overlaten. Veel zorgverzekeraars bemoeien zich volgens de apothekers tot in detail met het voorschrijfgedrag. De KNMP vindt dat onwenselijk.

Onder het motto ‘Slikt u alles van uw verzekeraar?’ beginnen de apothekers vandaag een landelijke campagne. „Tienduizenden Nederlanders zullen overstappen naar een verzekeraar die zich niet bemoeit met de inhoud van de zorg”, voorspelt de KNMP.

Via dagbladadvertenties, posters en brochures geven apotheken het advies de zorgverzekering op te zeggen als een verzekeraar „op de stoel van de dokter gaat zitten”. Tot de gewraakte verzekeraars behoren CZ, Delta Lloyd, Menzis en Univé. Zij zouden het voorschrijfgedrag van artsen doorkruisen en slechts bij uitzondering bereid zijn een geneesmiddel te vergoeden als de huisarts of specialist dit medisch noodzakelijk acht.

ZN, de koepel van Nederlandse zorgverzekeraars, beticht de apothekers van paniek zaaien. „Hun campagne is overtrokken, verwarrend en misleidend door de suggestie dat bepaalde medicijnen niet worden vergoed.” Volgens ZN zijn de apothekers vooral bang voor hun eigen verdiensten.

„Wij willen het beste medicijn voor de patiënt”, zegt KNMP-voorzitter Marga van Weelden. „Goedkopere medicijnen zijn niet altijd inwisselbaar voor duurdere varianten. Bovendien laten we ons de wet niet voorschrijven.”

Aanleiding voor de apothekersactie zijn afspraken die driekwart van de zorgverzekeraars heeft gemaakt voor de cholesterolverlager simvastatine. Zij vergoeden het komend halfjaar alleen dit medicijn van Ranbaxy. Met deze fabrikant kwamen zij een prijsverlaging van circa 6,5 procent overeen. De verzekeraars willen zo de zorgkosten beheersbaar houden.

De apothekers hebben een lijst opgesteld van verzekeraars die de geneesmiddelkeuze „aan dokter en apotheker overlaten”. Daarop staan onder meer Achmea, Aegon, Fortis ASR en Interpolis. Volgens Achmea gaat het niet aan apothekers en artsen op te leggen welke medicijnen ze mogen voorschrijven. „Mét artsen en apothekers kan je ook prima afspraken maken over kostenbeheersing. Je kan bijvoorbeeld goed voorschrijfgedrag belonen, maar dan is de keuze wel aan de apotheker.”

Aan de balie: pagina 3