Nieuwe uitglijder Yves Leterme

leterme.jpgJe zou bijna mededelijden krijgen met Yves Leterme. Een week na het vastlopen van de Belgische formatie dacht de grote overwinnaar van de Belgische verkiezingen, de ex-formateur, ex-minister-president van Vlaanderen en kop van Jut van de Franstalige media, in een aantal interviews zijn kant van het verhaal te vertellen. Is er weer grote ophef ontstaan over een uitspraak van Leterme over de RTBF, de Franstalige publieke omroep.

In een interview met een aantal regionale kranten noemde Letermde de RTBF ,,een zender met een eigen politieke agenda, propagandazender van Joëlle Milquet. Het is een relict uit het verleden.” Maar het was vooral deze uitspraak die voor problemen zorgde: “Trouwens, weten jullie hoe ze de RTBF ook wel eens noemen? Radio Mille Collines.” Radio Mille Collines is de zender die oproep tot geweld tegen tutsi’s voorafgaand aan de genocide in Rwanda in 1994 die mogelijk een miljoen mensen het leven kostte.

De Franstalige minister die verantwoordelijk is voor de RTBF reageerde boos, net als de Vlaamse groenen. En de journalisten van de RTBF, met wie Leterme al niet zo’n geweldige relatie had, waren ook woedend. Eerder zorgde Leterme voor ophef in Franstalig België door bij wijze van grap te suggereren dat Franstaligen wellicht niet in staat zijn om Nederlands te leren. En deze zomer kreeg hij kritiek toen een journalist hem vroeg of hij het Belgische volkslied kende, waarop Leterme de Marseillaise aanhief, het Franse volkslied. Dat deed hij overigens voor een camera van de RTBF.

Eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkeling) klaagde vanuit Lissabon, waar een top was van Europese en Afrikaanse leiders, dat het door opmerkingen als die van Leterme wel moeilijk wordt om aan buitenlanders uit te leggen dat de politieke crisis in België meevalt.

Leterme zei dit weekeinde in interviews ook dat hij nog altijd premier van België wil worden. Hij heeft inmiddels laten weten in te zullen gaan op een uitnodiging van de RTBF om daar te komen praten over zijn opmerkingen.