Woongroep-pan

Voor onze woongroep van 8 mensen met een verstandelijke beperking hebben we nieuwe pannen nodig. Wat is goed materiaal? Teflon is gauw beschadigd met deze kooksterren. We koken op inductie, dus dat beperkt ook. Voor tien man schnitzels bakken, vraagt speciale maten en pannenkoeken bakken doen de begeleiders nu niet gauw omdat die te veel blijven plakken in de pan. Ook willen we roerbakken, maar kiezen we een wok van gietijzer of plaatstaal? En zijn er kookboeken die speciaal met het oog op deze woonsituatie zijn geschreven?

Marjan Nederlof, Brielle

Dat is nog eens een uitdagende vraag. Omdat ik nauwelijks ervaring heb met inductiekoken (noch met kooksterren als in jouw woongroep) ben ik naar de Haagse kookwinkel En Garde gefietst om mij eens grondig te laten voorlichten. Zoals je al schreef, zijn pannen met een teflonlaag erg kwetsbaar. Hetzelfde geldt voor gietijzer, dat breekbaar is en bovendien zwaar. Koper is niet geschikt voor inductiekoken, zomin als plaatstaal. Er blijkt echter ook zoiets te bestaan als horecaplaatstaal. Horecaplaatstaal is robuust en kan hoge temperaturen verdragen. Je onderhoudt het als gewoon plaatstaal: inbranden, met slechts heet water schoonmaken en ingevet wegzetten. Er vormt zich dan een natuurlijk anti-aanbaklaagje, waarin je kunt snijden en krassen wat je wilt. Pannen van horecaplaatstaal zijn heel betaalbaar; voor een paar tientjes heb je al een wok of flinke koekenpan.

Veel duurder, maar met het oog op die tien schnitzels toch een goede investering lijkt mij een teppanyakiplaat of een grillplaat. Beide zijn verkrijgbaar voor inductiefornuizen. Voor kookpannen geldt dat het loont om voor zware kwaliteit roestvrij staal te kiezen. Hoe dikker het materiaal is, hoe makkelijker de pannen schoon te maken zijn. Handig om te weten: er bestaat een serie keukenhulpjes van het merk Oxo die speciaal ontworpen is voor mensen met een handicap. Eerlijk gezegd zagen die knoflookpersen, dunschillers en potopeners, met hun dikke zwarte, ergonomische handvatten er zo mooi uit dat ik ze zelf ook best zou willen hebben.

Tot slot: er bestaat voor zover ik weet maar één Nederlandstalig kookboek geschreven voor (én door) mensen met een verstandelijke handicap: Kijk & Kook. Omdat alle handelingen duidelijk gefotografeerd zijn, hoef je er niet voor te kunnen lezen. Het boek is alleen nog verkrijgbaar via www.kookboekhandel.nl.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl