Wie verslaat Márquez?

Met In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien en Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez aan kop, gaat de verkiezing van het beste buitenlandse boek haar tweede week in. Bijna duizend mensen maakten al een keuze via www.hetbesteboek.nl, en de meesten deden dat met een motivatie die hun stem verdubbelde.

De romans (nog geen verhalenbundels!) in de zeer voorlopige toptien zijn mooi over de wereldtalen verdeeld. Naast boeken uit het Engels en het Spaans – Márquez is met twee titels vertegenwoordigd – zijn er romans uit het Frans (Reis naar het einde van de nacht), het Russisch (Oorlog en vrede), het Duits (Het parfum) en het Italiaans (De Naam van de Roos). Twee romans komen uit Zuid-Amerika, één uit Afrika (In ongenade), maar de andere continenten (Azië, Australië, zelfs Noord-Amerika) lijken voor de Nederlandse lezer niet te bestaan. En net als vorig jaar bij de verkiezing van het beste Nederlandse boek, zijn ook schrijfsters ondervertegenwoordigd. Alleen Jane Austen staat met Trots en vooroordeel in de toptien.

Stem een vrouw, stem een Japanner, stem een verhalenbundel, maar stem op het beste fictieboek. Tot 27 december kan gekozen worden uit de Lijst van 300; daarna wordt een shortlist bekendgemaakt waarop tien weken gestemd kan worden. De titel van het favoriete buitenlandse boek wordt bekendgemaakt in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek .

Pieter Steinz

Breng uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl. Of stuur een briefkaart naar NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam, o.v.v. Beste Boek.