Verwenklooster

Hoef de Rode in Château De Raay, Baarlo, 077 - 3214000, www.chateauderaay.nlEten: Gastvrijheid: Entourage:

Ooit was Château de Raay in het Noord-Limburgse Baarlo een ridderlijk onderkomen, later huisvestte het adellijke families en een klooster, nu biedt het onderdak aan een hotel, een restaurant en een kunstcentrum.

De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten. Aan de onderzijde domineren ridderlijke gewelven het hoofdgebouw, van boven is het een Victoriaans landhuis in chaletstijl. De architectuur van de bijgebouwen ademt onmiskenbaar de sfeer van Roomse jaren vijftig. Binnen heeft de soberheid van het kloosterleven plaatsgemaakt voor de luxe van het verwenhotel. De buitengewoon ruime en comfortabele kamers van Château de Raay zijn de Spartaanse kloostercellen ver voorbij.

Op een regenachtige zomerdag in de desondanks joyeuze serre werkt een niet ongeestige bediening geroutineerd het diner af. Het menu van ruim 40 euro gaat bescheiden van start. Na de amuse van vijgenbrood met geitenkaas komt een simpel en fris voorgerecht van pastrami, sla en rode bietenchutney. Dan volgt een geraffineerde en extreem lekkere doperwtensoep met rivierkreeft, erwtjes en tuinboontjes.

Ook het hoofdgerecht mag er zijn, een goed bereide, want sappige, parelhoen met een gevarieerd garnituur van lamsoren, snijbonen, risotto in een romige witte saus en een stevige jus.

Er wordt hier zonder veel poespas, maar wel met enige verfijning gekookt in een Franse kookstijl. Uit de redelijk geprijsde, veelal Franse wijnen kiezen we de Fleurie van Domaine de Vert-Pré, een oude bekende die ook bij hernieuwde kennismaking – kersen en een mondgevoel als zijde – bevalt.

Tot besluit is er een niet erg bijzondere blondie, bijna een boterkoek, gevuld met blauwe bessen, vergezeld van frambozen, vanilleijs en chocoladesaus.

Door het hoge tempo is het tafelgenot van betrekkelijk korte duur. Er rest ruim tijd voor een avondwandeling door de serene kloostertuin die noodt tot contemplatie, zodat niet alleen het lichaam maar ook de geest is gevoed.

    • Joep Habets