Van der Sloot opnieuw op vrije voeten

De hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway, Joran van der Sloot (20), is gisteren vrijgelaten, nadat hij ruim twee weken vast zat op verdenking van doodslag op de tiener. Volgens de rechter-commissaris bestaan er wel ernstige verdenkingen tegen Van der Sloot, maar zijn die onvoldoende om hem langer vast te houden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had zestig dagen verlenging van detentie gevorderd, maar de rechter oordeelde dat er geen nieuwe directe aanwijzingen tegen Van der Sloot waren. Vorige week kwamen medeverdachten Satish K. (21) en Deepak K. (24) vrij. Het door het OM ingestelde hoger beroep tegen de vrijlating van de broers werd afgewezen omdat er „geen directe aanwijzingen zijn dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf om het leven is gekomen”. De rechter nam deze overweging gisteren ook mee in zijn oordeel over de vrijlating van Van der Sloot. Het OM ziet af van hoger beroep.

Holloway verdween op 30 mei 2005 op Aruba en werd het laatst gezien met de verdachten. De drie werden in juni 2005 al aangehouden, maar moesten drie maanden later worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Vorige maand werden ze opnieuw aangehouden op basis van nieuw bewijs. Dat zou volgens de advocaat van de broers bestaan uit 12 pagina’s uitgewerkte verhoren, tapverslagen en chatgesprekken.

Het onderzoek naar de verdwijning van Holloway kende een chaotische start. Nadat het Nederlandse Korps Landelijke Politiediensten, dat vorig jaar op de zaak werd gezet, met het nieuwe bewijs kwam hoopte het OM de verdachten hiermee tot bekentenissen te verleiden. Maar de verdachten beriepen zich op hun zwijgrecht. Daardoor mislukte de strategie van het OM.

Hoofdofficier Hans Mos van het Arubaanse OM vindt de vrijlating van Van der Sloot geen blamage voor justitie. „Wij kunnen met opgeheven hoofd tegen Amerikanen, die deze zaak met scepsis bekijken, zeggen dat we het maximale hebben gedaan om de waarheid te vinden”, aldus Mos. De arrestaties waren nodig „omdat ze vrijwillig niet met ons komen praten.”

Het OM beslist voor 31 december om vervolging in te stellen of de zaak te seponeren. Volgens Mos gaat het daarbij om de vraag of er voldoende bewijs is om de verdachten te vervolgen voor dood door schuld of het uitwissen van sporen en het wegmaken van een lijk.

De vader van de verdachte, Paul van der Sloot noemde de aanhouding van zijn zoon gisteravond onrechtmatig. In het tv-programma Pauw&Witteman zei hij dat er geen sprake was van nieuwe feiten, „maar van nieuwe interpretaties”.