Trojka meldt falen bij topman VN

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is formeel op de hoogte gesteld van het falen van de onderhandelingen over de toekomstige status van de Servische provincie Kosovo. De NAVO heeft intussen aangekondigd voorlopig in Kosovo te blijven.

De VS, de EU en Rusland, de zogeheten trojka, trekken in hun slotverslag dat gisteren openbaar werd de, reeds verwachte, conclusie dat hun bemiddeling heeft gefaald. De Albanese leiders weigerden genoegen te nemen met minder dan onafhankelijkheid, en de Servische regering bood weliswaar een hoge mate van autonomie voor de Kosovo-Albanezen, maar eiste dat de provincie deel zou blijven uitmaken van Servië. Naar verwachting zal Kosovo zichzelf nu begin volgend jaar eenzijdig onafhankelijk verklaren.

Met het rapport is formeel een einde gekomen aan twee jaar onderhandelingen onder internationale bemiddeling tussen Servië en Kosovo. De provincie staat sinds 1999 onder bestuur van de VN.

Het rapport van de trojka zal op 19 december besproken worden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland verzet zich fel tegen onafhankelijkheid van Kosovo en zal iedere poging om die onafhankelijkheid binnen de Veiligheidsraad te regelen, vetoën.

De status van Kosovo zal ook centraal staan op de top van Europese regeringsleiders aanstaande donderdag en vrijdag in Brussel. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië hebben de Europese lidstaten gisteren opgeroepen „om hun verantwoordelijkheid” te nemen. De meeste EU-lidstaten zijn bereid een onafhankelijk Kosovo te erkennen, maar Spanje, Griekenland, Slowakije en Cyprus zijn tegen. Deze landen wordt in de brief gevraagd om een Europese missie binnen het onafhankelijke Kosovo niet in de weg te staan. De EU zou na het vertrek van de VN een belangrijke missie naar Kosovo willen sturen.

Inmiddels bereidt ook de NAVO zich voor op de onafhankelijkheid van Kosovo. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO verklaarden gisteren in Brussel dat de NAVO ook na het uitroepen van de onafhankelijkheid in Kosovo met 17.000 man aanwezig zal blijven. (Reuters, AFP, AP)