Televisie Voorkeur

Portret van ‘Dracula’s dubbelganger’ Bela Lugosi (1882-1956) Ned.2, 18.15u. 04-01-2001-Nederland-Heerenveen, Essent ISU World cup schaatsen. Start op de 1000 meter heren, de schaatsen van Adne Sondral. Klapschaats Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

actualiteiten

Buitenhof. Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, praat over de economische positie van Nederland, de overname van ABN Amro en de plaats van zijn eigen bank. De Rabobank ontstond meer dan honderd jaar geleden uit samenwerkende boerenleenbanken en is nu een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Ned.1, 12.10-13.10u.

informatief

Close up: Bela Lugosi. Dracula’s dubbelganger. Bela Lugosi, afkomstig uit Transsylvanië, was één van de controversieelste filmacteurs van Hollywood. In de jaren 30 en 40 was hij een icoon vanwege zijn rol als Dracula. Later raakte hij in opspraak vanwege zijn communistische verleden en zijn drugsgebruik. Tegenwoordig wordt Lugosi beschouwd als een pionier van het horrorgenre. Ned.1, 18.15-19.15u.

Zembla: Moeras Uruzgan. Generaals en krijgswetenschappers uit Nederland, Israël, Rusland en Afghanistan analyseren welke militaire doelen te behalen zijn in Uruzgan en welke fouten gemaakt worden door de ISAF. Militair historicus Christ Klep voorspelt de komende twee jaar meer gevechten, meer slachtoffers en steeds sterker wordende Talibaan. Volgens de Israëlische militair historicus Martin van Creveld kun je met een hearts and minds-strategie geen guerrillaoorlog winnen. De Russische generaals en Afghanistan-veteranen voorspellen dat Nederland de komende twee jaar vooral bezig zal zijn zichzelf te beveiligen. Ned.2, 21.50-22.30

In Europa. Verfilming van het boek van Geert Mak over de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw. Aflevering 5: 1916, De Somme, Bovington en London gaat (GB) over de Eerste Wereldoorlog als een kraamkamer van techniek: tanks, vlammenwerpers, vliegtuigen, maar ook plastische chirurgie voor de duizenden zwaar verminkte soldaten. Ned.2, 21.05-21.45u.

Kruispunt. Tien jaar zorgde Gerard van den Boomen voor zijn dementerende vrouw. Dag in, dag uit met haar bezig zijn, vrijwel geen ruimte voor zichzelf. Toen werd hij ineens geconfronteerd met haar overlijden. Hoe verwerkt hij dat? Op bezoek bij de man die veel kijkers ontroerde met zijn liefdevolle trouw aan zijn dementerende vrouw. Ned.2, 22.40-23.15u.

drama

Asmali Konak. Populaire Turkse soap. Asmali Konak (met wijnranken begroeide villa) is de naam van een historische villa in het ruige, mysterieuze Capadoccia, waar de liefdes en levens van de rijke en machtige familie Karadag worden gevolgd. Een villa vol conflicten en intriges, waar de onderlinge relaties steeds complexer en explosiever worden. Komende week elke nacht een aantal afleveringen achter elkaar. Ned.3, 1.20-6.28u.

cultuur/muziek

Boeken. Gesprek met cardioloog Pim van Lommel over de bijna-doodervaringen in zijn boek Eindeloos bewustzijn. Lommel stelt dat ons bewustzijn ook actief blijft als we dood zijn. Ned. 1, 10.30-10.55u.

NPS Matinee: Volle Zalen. Maria Goos, toneel- en scenarioschrijfster, reist met Cornald Maas naar het Noord-Spaanse Santander. Samen met haar man, acteur Peter Blok, woont zij daar een uitvoering bij van de door haar geschreven theaterhit Cloaca en spreekt o.a. met de vertolkers. Ned.2, 13.00-13.55u.

De kunst. Tania Kross, operazangeres, die op dit moment repeteert voor een grote rol in Giulio Ceasare van Händel, vertelt over de weg naar de top en zingt een aria uit Carmen. BBC-programmamaker en operaspecialist Bo van der Meulen vertelt over de NPS Operamaand. Ned.2, 17.05-17.45u.

Jonge mensen op weg naar het concertpodium. Tien jongeren die deelnemen aan het Prinses Christina Concours worden gevolgd. Ned.2, 19.10u-19.45u.

praatprogramma

30 hoog. Gesprek met Foppe de Haan, die o.a. vertelt dat hij niet bereid is komend jaar Marco van Basten op te volgen als trainer van het Nederlands elftal. Ned.2, 19.40-20.15u.

Opinio. Jaffe Vink en Jan Spruyt spreken met bioloog Jelle Reumer. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

sport

RTL Voetbal: eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden in de eredivisie. RTL 4, 19.05-20.30u.

RTL voetbal. Overzicht buitenlands voetbal. RTL 7, 22.45-23.15u.