Spaarlampenactie

De Ya’er hutong school, in de achter het Plein van de Hemelse vrede gelegen wijk Houhai, kreeg deze week hoog bezoek. Viervoudig olympisch kampioene tafeltennis en minister van het Olympisch dorp Deng Yaping en vice-minister van milieu en constructie Lou Xiping bij het Olympische organisatie comite (BOCOG), spraken de kinderen toe in het kader van

plein.JPG

De Ya’er hutong school, in de achter het Plein van de Hemelse vrede gelegen wijk Houhai, kreeg deze week hoog bezoek.

dengi.JPGViervoudig olympisch kampioene tafeltennis en minister van het Olympisch dorp Deng Yaping en vice-minister van milieu en constructie Lou Xiping bij het Olympische organisatie comite (BOCOG), spraken de kinderen toe in het kader van het ‘spaarlampen project’ dat door Greenpeace in Peking werd georganiseerd.

“Weten jullie waarom jullie in de winter steeds minder dikke jassen hoeven te dragen?
Omdat onze kolencentrales het milieu vervuilen waardoor de aarde opwarmt. Daarom moeten we zorgen dat we steeds minder kolen hoeven te stoken. En dat doen we door spaarlampen in te draaien”,sprak Lou.

“Volgend jaar organiseren we de groene olympische spelen. Geef de gloeilampen aan jullie ouders en jullie dragen allemaal bij aan ons groene ideaal”, voegde Deng Yaping eraan toe.

Op het schoolplein kregen alle kinderen een zakje uitgereikt met een spaarlamp ter waarde van 5 euro.
Joris Thijssen van Greenpeace rekenende voor hoeveel het scheelt wanneer elke Chinees vanaf nu zou investeren in een spaarlamp.

“Stel 1,3 miljard Chinezen vervangen allemaal een 100 Watt gloeilamp met een 20Watt spaarlamp die dus evenveel licht geeft. Vervolgens neem ik
aan dat die lamp iedere dag 4 uur zal branden.

In dit voorbeeld wordt er dan 152 TWh aan energie bespaard, wat ongeveer evenveel is als anderhalf keer het hele Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Neem een kolencentrale van 600 MW (een flinke centrale, maar niet
extreem groot) die 80% van de tijd draait (de rest van de tijd wordt er
onderhoud gepleegd), dan wordt door deze ene spaarlamp voor elke Chinees
36 kolencentrales overbodig gemaakt. Dit is verreweg de snelste manier om iets goeds voor het klimaat te doen”,aldus Thijssen.

deng.JPG

    • Bettine Vriesekoop