Radio Voorkeur

Pianistenuur.Aandacht voor de pianomuziek van Xaver Scharwenka. Deze Pools-Duitse componist werd in 1850 in Samter geboren en stierf in 1924 in Berlijn. De Armeense pianiste Seta Tanyel heeft in de jaren negentig veel van zijn pianomuziek op cd gezet. Radio 4, 18.00-19.00u.

Opium. Met Jan Rot, dezer dagen alom aanwezig in de ether omdat hij vijftig wordt. Een terugblik op zijn liedjes, columns en ‘hertalingen’. Cox Habbema bespreekt Etudes van Troost, het levensverhaal van Alice Herz-Sommer, de ‘pianiste van Theresienstadt’. En gesprek met fotograaf Raimond Wouda die in opdracht van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum gepassioneerd Nederland vastlegde voor de tentoonstelling Fans in Huis Marseille. Radio 1, 19.00-20.00u.

Šimek ’s nachts. Gesprek met Appie Baantjer (84), oud-rechercheur en ‘s lands meest productieve thrillerschrijver. Zijn reeks over de politiemannen Vledder en De Cock bereikte een miljoenenoplage. Binnenkort verschijnt het negenenzestigste en laatste deel over het duo, zo heeft de schrijver aangekondigd. Radio 1, 00.02-01.00u.