‘Proces niet alleen zaak Suriname’

De Surinaamse regering beschouwt het strafproces over de Decembermoorden niet alleen als belangrijk voor eigen land, maar ook als een verplichting ten opzichte van het buitenland. Dat zegt de Surinaamse minister Santokhi (Justitie) in een interview met deze krant.

Santokhi, die wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor het presidentschap, wijst erop dat internationale organisaties in het verleden, toen Suriname daar niet toe in staat was, onderzoek deden naar de Decembermoorden. „De uitkomsten hebben we nu in ons eigen onderzoek gebruikt. We hebben dus een verplichting dit af te maken, dit is niet alleen een Surinaamse zaak (..) dit kleine Suriname is een rechtsstaat, dat moeten we de wereld laten zien.”

Vorige week begon de rechtzaak tegen 25 militairen en burgers die ervan worden verdacht op 8 december 1982 vijftien opposanten van het bewind van Desi Bouterse te hebben vermoord. Bij de voorbereiding van de zaak werd Suriname geadviseerd door de Nederlandse advocaat Gerard Spong. Deze liet onlangs weten hiermee te stoppen na een conflict met de Surinaamse autoriteiten. Volgens Santokhi is samenwerking echter nog steeds mogelijk.

Zaterdag &cetera: pagina 15