Peuter (2) verkoopt zijn kunst

Hoe vaak merkt een sceptische leek bij het zien van een abstract schilderij niet op ‘zoiets maakt mijn tweejarige zoontje ook’. De waarheid van die uitspraak wordt nu getoetst door de Britse Estelle Lovatt, die ‘kunstwerken’ van haar tweejarige zoontje (kunstenaarspseudoniem: Freddie Linsky) exposeert en voor de verkoop aanbiedt op de internetgalerie Saatchi online.

Lovatt is kunstlerares en –criticus, en achtte het werk van haar zoon ‘bovengemiddeld goed’. De trotse moeder zegt dat vorig jaar een werk van Freddie is verkocht, en dat een galerie in Berlijn interesse toonde. Ze wilde de naam van die galerie echter niet noemen.

De koper noch de galerie kende de leeftijd van de kunstenaar, want dat staat niet bij zijn profiel op de site. Wel vermeldt de site dat de kunstenaar ‘zijn hele leven al met kunst bezig is.’ Lovatt zag geen kwaad in haar actie, ze verklaart dat ze dacht dat bezoekers van de site, waarop iedereen eigen werk kan aanbieden, de grap wel door zouden hebben. Van oplichting is geen sprake, vindt ze. Het enige werk dat de jeugdige kunstenaar tot nu toe verkocht, ‘The Best loved Elephant’ – „een van zijn meer experimentele werken”, vermeldt de site, kostte de koper slechts 20 pond (27 euro).

Dat Freddie een bekend gezicht is in de Londense kunstwereld, zoals op de website staat, klopt, zegt zijn moeder. „Ik neem hem altijd mee naar openingen en feestjes.”

Bekijk het werk van Freddie Linsky via: www.saatchi-gallery.co.uk