Nachtwacht onder water

Center Parcs bij Eindhoven biedt sinds kort een subtropisch zwembad met onderwater wereld. „We kunnen het koraal niet aanraken.”

Weer eens wat anders dan een wildwaterbaan of nagebootste golven in het reguliere zwemparadijs Foto Center Parcs
Weer eens wat anders dan een wildwaterbaan of nagebootste golven in het reguliere zwemparadijs Foto Center Parcs Center Parcs

Het ideaal was om bezoekers van het Brabantse vakantiepark De Kempervennen de kans te bieden tussen tropische vissen te zwemmen. „Maar dat is niet haalbaar wegens de eisen die aan zwemwater worden gesteld”, zegt huisbioloog Jean Henkens van Center Parcs. En dus drijven we hygiënisch verantwoord in een bassin, dat onder water rondom is begrensd door aquaria met honderden tropische vissen. Voorzien van duikbril en snorkel duwen wij schone zwemmers onze handen tegen het glas met daarachter een „tropisch atolletje” dat het afgelopen half jaar met authentiek materiaal is opgebouwd. Weer eens wat anders dan een wildwaterbaan of nagebootste golven in het reguliere zwemparadijs.

Het tropische zwembad is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs. Doel is mensen bewust te maken van het mooie, kwetsbare leven onder water. „Duiken biedt de sensatie van een geheel nieuwe wereld, waarin ontmoetingen plaatsvinden die je je hele leven bijblijven. Iets van zo’n ontmoeting kunnen mensen hier beleven”, zegt Carel Drijver, oceaandeskundige van het Wereld Natuur Fonds. Center Parcs wil laten zien dat het duurzaam en natuurvriendelijk werkt. Het Wereld Natuur Fonds heeft een podium om gewone Nederlanders op speelse wijze te herinneren aan de dreigende ondergang der oceanen. De economische waarde van alle koraalrif op aarde wordt geschat op dertig miljard dollar, maar dertig procent al is vernietigd en nog eens dertig procent wordt bedreigd. Desastreus voor met name Azië waar zich volgens het Wereld Natuur Fonds het „epicentrum van de biodiversiteit” onder water bevindt, de „kraamkamer van de zee”, die 0,25 procent van alle zeeoppervlak beslaat maar 25 procent van alle vissoorten huisvest.

Er zit veel werk in het beheer van de „fragiele biotoop” in het bungalowpark onder Eindhoven. Tachtigduizend liter aquariumwater wordt aanhoudend gefilterd. Zonodig wordt zout water aangevoerd vanuit de Oosterschelde. Twee duikers maken de aquaria dagelijks schoon. In veertig meter aquarium zwemmen vijftig soorten vissen, die vrijwel allemaal duurzaam zijn gekweekt. Het koraal en de schelpen zijn deels afkomstig uit het Amsterdamse depot van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat vol zit met in beslag genomen ‘foute’ souvenirs. Tussen het fraais liggen flessen met de boodschap dat ook wij, eenvoudige zwemmers, een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van het leven onderwater. Bijvoorbeeld door alleen verantwoord gevangen vis te eten.

We zwemmen niet tussen de witvinhaaien en kogelvissen door. We kunnen het koraal niet aanraken. En misschien is dat maar beter zo, zegt bioloog Jean Henkens van Center Parcs. Want voor je het weet gaat de schoonheid van de natuur aan onze bewondering ten onder. „Zoals je de Nachtwacht kunt vernietigen door hem op de grond te leggen en er overheen te lopen om alles goed te bekijken, zo kunnen we ook het koraal vernietigen. In dit zwembad komen we dicht bij wat we mooi vinden. Zonder schade toe te brengen aan de natuur.”