Meer zwemmers op weg naar Peking

De Nederlandse zwemmers hebben gisteren goede zaken gedaan bij de langebaanwedstrijden om de Dutch Open Swim Cup in Eindhoven. In het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep veroverden Robin van Aggele (wisselslag), Nick Driebergen (rugslag) en Inge Dekker (vlinderslag) alle drie een startbewijs voor de Olympische Spelen in Peking, in augustus volgend jaar.

Het evenement in Eindhoven biedt de zwemmers één van de laatste mogelijkheden zich te plaatsen voor de Spelen. Lukt het deze week niet, dan zijn de zwemmers aangewezen op de Europese kampioenschappen in maart volgend jaar, in hetzelfde zwembad.

Nick Driebergen was vast van plan het niet zover te laten komen. De 20-jarige zwemmer uit Rijnsburg, die in de zomer drie nationale titels veroverde en twee Nederlandse records zwom, verzilverde in Eindhoven zijn tweede nominatie. Donderdag had hij zich al verzekerd van een startbewijs op de 100 meter rugslag in Peking, gisteren toonde hij voldoende vormbehoud op de 200 meter. Met zijn tijd van 2.00,67 werd Driebergen derde, achter de Duitser Helge Meeuw en de Canadees Keith Beavers. Hoewel hij blij was met zijn ‘vormbehoud’ had hij gehoopt sneller te zwemmen. „Ik blijf hier toch een stuk boven mijn beste tijden. Daar train je niet voor.”

Robin van Aggele, actief op verschillende disciplines, voldeed aan het vereiste vormbehoud op de 200 meter wisselslag. Zijn tijd van 2.02,20 was net voldoende voor een ticket naar Peking. De 23-jarige allrounder uit Hilversum won daarnaast ook nog zijn race.

Inge Dekker dwong gisteren spelenderwijs een tweede startbewijs op de Spelen af. Met een tijd van 58,88 op de 100 meter vlinderslag won de 22-jarige specialiste op dit nummer de finale. Ze bleef ruimschoots onder de olympische kwalificatietijd. Toch was ze niet echt tevreden met haar tijd. „Ik had gehoopt een seconde sneller te zwemmen. Ik ben net verkouden geworden, zoals iedereen bijna. Bovendien had ik donderdag al de 200 vrij gezwommen”, zei Dekker na afloop.

Gisteren had Dekker zich al met een persoonlijk record verzekerd van deelname aan de olympische 200 meter vrije slag.

Tweede op de 100 meter vlinder werd gisteren Chantal Groot. Zij bleef met 59,67 net boven de limiet (59,35) voor Peking.

Dit weekeinde zijn de ogen in Eindhoven gericht op Marleen Veldhuis. De nieuwe wereldrecordhoudster op de 50 meter vrije (kortebaan) liet de eerste dagen van de Swim Cup lopen omdat ze herstelt van een griepje. Vandaag zwemt ze de 50 meter vrij, waarop ze in de buurt hoopt te komen van het wereldrecord langebaan van Inge de Bruijn (24,13). Morgen zwemt Veldhuis de 100 meter vrij.