Maagd blijven voor papa

In de Verenigde Staten kiezen steeds meer christelijke jongeren voor seksuele onthouding tot het huwelijk. Er worden speciale Purity Balls gehouden. „Puurheid betekent eerlijk zijn tegenover jezelf en God. Echt cool.”

Tijdens de Rose Ceremony leggen de dochters een witte roos bij een houten kruis Foto Marvin Jacobs Jacobs, Marvin

De balzaal is intiem verlicht. Uit de boxen schalt een schuifelnummer. Op de dansvloer glijdt de ene na de andere zijden galajurk voorbij. De mannen, keurig in pak, hebben hun danspartner dicht tegen zich aangedrukt. Hun eigen dochter.

De vaders en dochters, 250 in totaal, nemen deel aan het Father/Daughter Purity Ball in Tucson, een stad met een half miljoen inwoners in de Amerikaanse staat Arizona, niet ver van de Mexicaanse grens. Het is de vijfde editie van het bal. De minimumleeftijd voor deelnemende dochters is officieel tien jaar, maar in de praktijk lopen er ook jongere meisjes rond. Tijdens het jaarlijkse evenement ondertekenen vader en dochter het purity convenant, waarin hij belooft dat hij over haar puurheid zal waken, een eufemisme voor maagdelijkheid. Zij belooft kuis te blijven tot het moment dat ze trouwt.

Het Purity Ball wordt met het jaar populairder in de Verenigde Staten. Met 250 bezoekers behoort het bal in Tucson tot één van de grootste ceremonies. Het eerste Purity Ball werd negen jaar geleden in Colorado Springs gehouden. Volgens officieuze schattingen zijn er, verspreid over het land, zo’n 1.300 van dit soort evenementen. Ze worden georganiseerd door christelijke organisaties. Deze organisaties zijn tegen seks voor het huwelijk. Ze zeggen dat de dansavonden ook helpen om ongewenste zwangerschappen en geslachtsziektes onder jongeren tegen te gaan. Tien procent van de Amerikaanse jongens en zestien procent van de meisjes heeft een kuisheidsgelofte afgelegd.

Purity Balls dienen ook als een tegenhanger van de heersende ‘pimp cultuur’, die meisjes aanspoort zich zo sexy mogelijk te kleden en mannen seksueel te behagen. In de Verenigde Staten wordt seksuele onthouding sterk gepromoot sinds de Republikeinen regeren. Organisaties die zich hiervoor inzetten, krijgen financiële steun van de Amerikaanse overheid.

De 22-jarige Ashley Ellingson coördineert het bal in Tucson. Enkele uren voor het evenement begint, snelt ze door de gangen van het hotel. Een van de medewerkers komt met een gigantisch houten kruis voorbij. Ashley oogt als een meisje in haar korte broek, T-shirt en gympen. Ze is zelf ook maagd gebleven tot haar huwelijk. „Ik ben met bepaalde waarden opgegroeid. Voor mij was het niet meer dan logisch”, zegt ze met zachte stem. „Natuurlijk is het niet altijd makkelijk. Maar ik ben blij dat het me gelukt is.” Drie jaar geleden is zij getrouwd: op haar negentiende.

Trouwen kuise meisjes misschien jong omdat ze hun nieuwsgierigheid naar seks niet langer kunnen bedwingen? Ashley noemt het toeval dat ze zo jong is getrouwd. „Ik had het geluk dat ik toen al de ware tegenkwam met wie ik de rest van mijn leven wil delen.”

Ashley is ’s avonds onherkenbaar in haar knalrode, strapless galajurk. Het Purity Ball begint met een galadiner dat vooraf wordt gegaan door gebed. Voor de jongste meisjes is het één van de eerste keren dat ze buiten de deur eten. Wantrouwig inspecteren ze het onbekende gerecht op hun bord. De airco blaast zo hard dat ze kippenvel krijgen. Al snel hebben de meisjes massaal de te grote colberts van hun vader over de blote schouders gedrapeerd. Zodra zich een kans voordoet, rennen ze in groepjes naar de wc om hun lipgloss bij te werken en ongegeneerd te giechelen. Ze stappen onwennig rond op hun hoge hakken. Hun jeugdpuistjes hebben ze geprobeerd te camoufleren met een dikke laag foundation.

Hun uiterlijk lijkt hen meer te interesseren dan de boodschap van de avond. Een paar oudere, brutaal ogende meiden hebben vermoedelijk heel andere zaken op het toilet besproken dan de bewaking van hun puurheid. „Ssst, Purity Ball!”, sist een van hen als ze de zaal weer binnenkomen. Ze glimlachen veelbetekenend naar elkaar voor ze met een braaf gezicht aan tafel schuiven.

De voormalig Miss Arizona 2006, Hilary Griffith, vertelt de zaal dat ze een relatie achter de rug heeft met een jongen die bleef aandringen op seks, terwijl zij wilde wachten. Nadat God tot haar sprak, wist ze wat haar te doen stond: het uitmaken. „De wereld zegt dat maagd blijven tot het huwelijk geen big deal is, maar de wereld heeft ongelijk. Het is wél een big deal.” Ze heeft nu een vriend die maagd is gebleven en met wie ze binnenkort gaat trouwen. De zaal applaudisseert.

Een plechtige stilte daalt neer over de zaal, alsof er een kerkdienst plaatsvindt. Het convenant moet door vaders en dochters ondertekend worden. „Ik doe een gelofte aan God, mijzelf, mijn familie en mijn toekomstige echtgenoot om een leven lang puur te blijven, waarbij ik me van seks onthoud tot de dag dat ik trouw”, aldus het voorgedrukte formulier. Het convenant wordt bekrachtigd met de Rose Ceremony, waarbij de dochters aan de arm van hun vader naar het grote, houten kruis lopen om er een roos, symbool van hun maagdelijkheid, neer te leggen. Het is alsof de meisjes naar het huwelijksaltaar worden geleid.

Als Alyssa (10), een dik meisje met opgestoken haar in een lange witte avondjurk, de vraag krijgt wat de gelofte die ze zojuist heeft afgelegd inhoudt, moet ze lang nadenken. „Het is verwarrend”, zegt ze uiteindelijk, „ik kan het niet uitleggen.” Haar oudere zus Megan (15) durft het woord seks niet in de mond te nemen. „Ik ben het eens met het puurheidsidee”, zegt ze cryptisch. Zij vindt het vooral leuk om een avond uit te zijn met haar vader en is dol op dansen.

Haar halfzus Rachel (17) draagt een purity ring die ze heeft gekregen op school. Na hun eindexamen kregen alle vrouwelijke leerlingen een puurheidsring. „Behalve dat je belooft geen seks te hebben voor het huwelijk kom je dichter bij God te staan. Er zit niets tussen jou en God in”, zegt ze overtuigd. Ze houdt haar rechterhand met de ring omhoog. „Deze ring hoort eigenlijk om mijn linker ringvinger. Je doet hem af als je je verlovingsring krijgt. Je trouwring betekent een nieuwe gelofte van puurheid, aan je echtgenoot. Als je seks hebt met je man betekent dat niet dat je ineens onrein bent. Want je hebt seks tijdens het huwelijk en dus ben je puur.”

Sarai (14) draagt een jurk van groene zijde tot de grond. Die heeft ze speciaal voor het bal gekocht. Met moeite omschrijft ze wat de maagdelijkheidgelofte inhoudt. „Je bent dan in staat om... je bent dan speciaal. Ik wil iets kostbaars zijn.” Tevreden met de gevonden formulering benadrukt ze: „Als ik ga trouwen ben ik kostbaar en speciaal.”

Haar zusje Kelsey (13) is vanavond ook van de partij. Zij erkent dat het haar vaders idee was om aan de ceremonie deel te nemen. „Ik ben niet zo bezig met seks”, zegt ze. „Dus ik dacht: dan kan ik net zo goed naar het bal gaan. Je wordt als meisje constant onder druk gezet. Ik had een vriendje van veertien dat naaktfoto’s van me wilde maken. Het was niet heel lang aan. Twee weken. In de derde week heb ik het uitgemaakt. Puurheid betekent voor mij eerlijk zijn tegenover jezelf en God. Echt cool.”

Kelly (15) draagt een zwarte jurk die op de groei is gekocht. Ze is voor het eerst op het Purity Ball, vertelt ze verlegen. Ze krijgt met een groepje thuis les en heeft op die manier met het bal kennisgemaakt. „Het is gaaf om hier samen met je vader naartoe te gaan. Ik wil graag puur blijven. Maar ik vind het dansen het leukst van het hele bal.”

Vanwege aanhoudende bedreigingen heeft de organisatie dit jaar voor het eerst twee sheriffs ingehuurd. Voor 500 dollar per avond. Naarmate de Purity Balls populairder worden, groeit in de Verenigde Staten ook de kritiek. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die een maagdelijkheidsgelofte afleggen juist een hoger risico lopen op geslachtsziekte of zwangerschap (zie kader). Ook de vorm van het Purity Ball ligt onder vuur: een dochter legt haar seksualiteit in handen van haar vader, waarmee ze feitelijk zijn eigendom wordt.

Maar op het Purity Ball in Tucson is geen plaats voor tegengeluiden en wordt effectief campagne gevoerd voor seksuele onthouding. Drie pubermeisjes die toevallig in de buurt zijn, komen nieuwsgierig op de balzaal af en kijken om het hoekje. „Cool zeg”, zegt een van hen. „Wat zou dit voor feest zijn?” Ze vertrekken met een bundeltje folders en het visitekaartje van coördinator Ashley Ellingson. „See you next year!”