IMF ontslaat 15 pct van werknemers

De nieuwe topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat 15 procent van het personeel ontslaan om kosten te besparen. Het is de grootste ontslagronde ooit bij het instituut, dat in 1944 met de overeenkomst van Bretton Woods werd opgericht.

De Fransman Dominique Strauss-Kahn, die begin november van dit jaar aantrad als directeur van het IMF, zei in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek in The Wall Street Journal dat driehonderd tot vierhonderd banen gaan verdwijnen.

In totaal werken er meer dan 2600 mensen bij het Internationaal Monetair Fonds. Bij voorgaande ontslagrondes werden hooguit enkele tientallen werknemers ontslagen.

Het in Washington gevestigde IMF vreest een tekort van 400 miljoen dollar op de begroting in 2010 als niet in de kosten van het monetair instituut wordt gesneden. De geplande ontslagen moeten leiden tot een jaarlijkse besparing van 100 miljoen dollar.

Strauss-Kahn wil ook een deel van de goudreserves van het IMF verkopen om dat geld te investeren in productieve fondsen, „zodat het IMF er weer bovenop komt”, aldus de topman. „Het personeel is erg bekwaam en de organisatie functioneert, maar het is een papierfabriek”, zegt Strauss-Kahn in het interview in The Wall Street Journal.

De (rente)inkomsten van het Internationaal Monetair Fonds drogen steeds verder op, doordat minder landen aankloppen bij het instituut voor een lening. Door de sterke economische groei van veel ontwikkelingslanden worden ze almaar rijker en neemt de noodzaak voor financiële steun van het IMF af. Het IMF krijgt voorts lidmaatschapsgeld binnen van de lidstaten.

Bij het IMF zijn 185 landen aangesloten.

Het fonds heeft circa 110 miljard dollar aan leningen uitstaan bij bijna negentig landen.