Goulashkanon

‘In de voormalige DDR had ik mijn mond te veel open gehad. Om politieke redenen zat ik vast. In 1977 hebben ze mij uitgewisseld van oost naar west. Er gingen honderd Oost-Duitse gevangenen naar West-Duitsland, in ruil voor drie Oost-Duitse spionnen. Die hadden daar in de Koude Oorlog in het westen in de gevangenis gezeten.

Eerst heb ik in Kleef gewoond en later ben ik zelfstandig door de wereld getrokken. In 1989 ontmoette ik in Mönchengladbach een Duitse meid die in Nederland woonde. Zij had een relatie met een Nederlander gehad en was daar gebleven. Ik was werkloos en in Nederland was werk, dus ben ik in 1990 ook naar Nederland gekomen. Daar heb ik gewerkt als industriespuiter en als uitzendkracht in de bouw. Na een auto-ongeluk had ik problemen met mijn schouder. In de bouw werken was daarna onmogelijk.

Maar al die jaren droomde ik van een goulashkanon. Dat ben ik bij elkaar gaan sparen. Het is een rijdend restaurant, om zo te zeggen. In het Duitse leger waren veel goulashkanonnen. Die gingen mee op veldoefening. Nu de grens open is, worden ze niet meer gebruikt. Maar het is goed dat de mensen zien hoe die soldaten vroeger aten, dat dat zo gezellig kan zijn. Ik verkoop goulash met mais en appelmoes extra erbij, dat is typisch Oost-Duits. En erwtensoep met roggebrood en katenspek, typisch Nederlands. Er is voor iedereen wat bij. Twee dagen in de week werk ik bij een keurslager. Daar maak ik alles eigenhandig, ook de appelmoes. Niks komt uit blik.

Ik wil met mijn goulashkanon ’s zaterdags op de markt in Veenendaal staan, op een vaste plaats. De marktmeester heeft dat afgekeurd. Er is vuur bij en dat vindt hij onveilig. Dat is onzin. Ik heb brandblussers bij me en het is allemaal zeer veilig. Het is iets anders en dat vinden de mensen leuk om te zien. Omdat de markt in Veenendaal niet gelukt is, probeer ik mijzelf aan te bieden bij attracties. Ik wil wel naar de Vierdaagse in Nijmegen.

Ik heb al een uitnodiging voor de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Dan vinden de mensen warme goulash of erwtensoep erg lekker. Om reclame te maken ga ik een website bouwen. De naam heb ik al geregistreerd: www.goulashnikow.nl.

Ik ben van plan een tweede goulashkanon uit Duitsland te halen. Die wordt omgebouwd tot barbecue. Dat is weer gezellig voor attracties in de zomer.”

Wilma van Hoeflaken