Foppes vrouw belet de stap naar Oranje

Voetbaltrainer Foppe de Haan is niet van plan bondscoach te worden van het Nederlands elftal. De Friese coach van het olympisch elftal heeft dat aan zijn vrouw beloofd.

Dat zegt hij in een interview met Frénk van der Linden in het NCRV-televisieprogramma 30-hoog, dat morgenavond op Nederland 2 wordt uitgezonden.

De oud-trainer van Heerenveen wordt de laatste tijd veelvuldig genoemd als opvolger van Marco van Basten, die na het Europees kampioenschap van 2008 vertrekt. De Haans echtgenote waarschuwde haar man nog vlak voordat hij naar de tv-studio afreisde. „Ze zei tegen me: ‘En je zegt niet dat je trainer van het Nederlands elftal wil worden!”', aldus De Haan. „Dat ben ik ook niet van plan”, voegt hij er aan toe.

De 64-jarige oefenmeester gaat volgend jaar met Jong Oranje naar de Olympische Spelen in Peking. De Haan bekent in het vraaggesprek dat hij nog geen besluit over de periode daarna heeft genomen. „Blijf ik na de Olympische Spelen of stop ik ermee en gaan we reizen, samen leuke dingen doen. Dat waren we eigenlijk al van plan toen ik bij Heerenveen stopte.”

De Haan wil nog niet kiezen. Pas in september maakt hij het besluit over zijn toekomst bekend. „Ik ben heel tevreden met mijn werk bij de KNVB. Trainen en met jonge mensen werken vind ik fantastisch.” (ANP)