Film Voorkeur

The Adventures of Baron Münchhausen (Terry Gilliam, 1989, Engeland/West-Duitsland). Weelderige verfilming van aantal van Rudolf Erich Raspe's verhalen door Python-animator Gilliam kent uitzinnige decors en honderden figuranten en onderstreept oppervlakkig het levensbelang van de verbeelding. Met John Neville, Sarah Polley. RTL7, 13.15-15.30u.

Mariken (André van Duren, 2000, België/Nederland). Biocoopdebuut van de regisseur van ‘Kees de jongen’ is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. Middeleeuws, door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck gaat op zoek naar haar moeder en komt dan Kim van Kooten en Ramsey Nasr tegen. Ned.3, 15.00-16.30u.

Spy Kids 3-D: Game over (Robert Rodriguez, 2003, VS). De derde Spy Kids-film verschilt op cruciale punten van de eerste twee. De kinderen van het spionnenechtpaar Cortez spelen inmiddels de hoofdrol, Antonio Banderas en Carla Gugino – de ouders – duiken pas in de laatste minuten op. Maar de echte hoofdrol is – in de bioscoop – voor de driedimensionale effecten. Veronica, 19.05-20.30u.

The Witches (Nicolas Roeg, 1989, VS/Engeland). Anjelica Hustons hoofdrol van opperheks en Jim Hensons trukendoos zijn belangrijke troeven van smakelijke verfilming van Roald Dahls gelijknamige kinderboek. Met duivels plezier laat Roeg zien hoe een bijeenkomst van kale, schurftige heksen oogt en hoe de zeven jaar oude, in een muis veranderde Luke erin slaagt Engeland van heksen te bevrijden. Ook met Mai Zetterling en Rowan Atkinson. Net5, 20.30-22.10u.

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actie-comedy laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Als ‘de Sloper’ komt hij in actie tegen een vervaarlijke goeroe (Wesley Snipes) die in een toekomstig, paradijselijk Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëerde. Ook met Sandra Bullock en Nigel Hawthorne. Veronica, 20.30-22.40u.

Cobra (George P. Cosmatos, 1986, VS). Even gewelddadige als reactionaire thriller met Sylvester Stallone als politieman die radicaal afrekent met criminelen. Veronica, 22.40-0.15u.

Dog Day Afternoon (Sidney Lumet, 1975, VS). Klassieke tragikomische thriller. Al Pacino excelleert in de rol van geboren loser die als gelegenheidsbankrover het bankpersoneel in gijzeling neemt en uitgroeit tot medialieveling. Gebaseerd op authentiek voorval uit 1972. Arte, 20.40-22.45u., nagesynchr.

The Crush (Alan Shapiro, 1993, VS). Nabokovs Lolita vormde inspiratiebron voor film waarin een voorlijk 14-jarig meisje het leven terroriseert van haar weigerachtige liefdesobject Cary Elwes. RTL8, 22.00-23.40u.

Marche à l'ombre (Michel Blanc, 1984, Frankrijk). Sympathiek regiedebuut schetst lichtvoetig portret van armoede en vriendschap. Berooide musicus en zijn makker proberen in Parijs vergeefs aan de bak te komen en vertrekken naar Manhattan. TV5, 23.30-1.45u.