Film voorkeur

The Neverending Story (Wolfgang Petersen, 1984, West-Duitsland/VS). Adaptatie van succesvol jeugdboek over de kracht van fantasie is een weldadig familiesprookje, gestoffeerd met motieven uit de middeleeuwse mystiek, Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. RTL4, 12.35-14.20u.

The Prince of Egypt (Brenda Chapman e.a., 1998, VS). Bewonderenswaardige animatiefilm van Spielbergs Dreamworks over Mozes blies de klassieke bijbelfilm nieuw leven in en bleek een religieus correcte propagandafilm. BBC2, 13.20-14.50u.

Brighton Rock (John Boulting, 1947, Engeland). Bejubelde Britse ‘film noir’ naar scenario van Graham Greene laat Richard Attenborough schitteren als psychopathische gangster die met een serveerster trouwt om haar als getuige onschadelijk te maken. België 1, 14.00-15.35u.

Grijpstra & De Gier (Wim Verstappen, 1979, Nederland). Vlotte Hollandse politiefilm naar Jan Willem van de Weterings Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen. Met Rijk de Gooyer als burgerlijke adjudant en Rutger Hauer als jonge brigadier in crimineel Amsterdam. Ook met Willeke van Ammelrooy, Donald Jones, Marina de Graaf. RTL8, 20.30-22.05u.

A Streetcar Named Desire (Elia Kazan, 1951, VS). Fameuze verfilming van stuk van Tennessee Williams maakte ster van Marlon Brando. Zijn dierlijke Stanley Kowalski belaagt in New Orleans wanhopige schoonzuster Blanche DuBois (Vivian Leigh): Method acting ontmoet Brits maniërisme. Oscars voor Leigh, Karl Malden en Kim Hunter. België 2, 23.10-1.10u.

Henry: Portrait of a Serial Killer (John McNaughton, 1986, VS). Uniek, opzettelijk vlak en emotieloos verslag van het dagelijks leven van een seriemoordenaar, dat de werkelijkheid dicht lijkt te benaderen. Regisseur toont de stuitende banaliteit van het kwaad met tal van gruwelijke momenten, zonder de indruk te wekken moord als amusement te willen brengen. Ned.3, 24.00-1.25u.

Girlfight (Karyn Kusama, 2000, VS). Ned.2, 23.07-0.52u. Festivallieveling annex regiedebuut van leerlinge van John Sayles over tienermeisje dat zich via het boksen ontworstelt aan haar lot in een achterbuurt in Brooklyn. Film houdt zich voor het grootste deel aan de conventies van de Amerikaanse sportfilm, maar gaat op beslissende momenten heerlijk zijn eigen gang. Sterke hoofdrol van Michelle Rodriquez. België 1, 24.00-1.45u.

The Shining (Stanley Kubrick, 1980, VS). Perfectionistische griezelfilm van grootmeester Kubrick holt het genre danig uit. Roman van Stephen King is slechts aanleiding voor spel met de locatie (een verlaten superluxueus hotel) en de personages (een oppasser en zijn gezin). Met Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd. Net5, 0.15-2.25u.

Don's Plum (R.D. Robb, 2001, VS/Denemarken/Zweden). Openhartig debuut over vier jongens die een avondje kletsen en klieren in een diner ergens in Los Angeles. Twee van die jongens werden gespeeld door Leonardo DiCaprio en Tobey Maguire, die de uitbreng van de film in de Verenigde Staten lange tijd met succes tegen wisten te houden. Soms is het net alsof je bij hen aan tafel zit. Ned.2, 0.20-1.45u.

Platoon (Oliver Stone, 1986, VS). Persoonlijke ervaringen van Stone als soldaat in Vietnam lagen ten grondslag aan kundig gemaakte, meeslepende anti-oorlogsfilm. Even kansarme als onwetende jongens maken in junglestrijd tegen onzichtbare vijand geen deel uit van een heldhaftige massa, maar worden desondanks door Stone doeltreffend geheroïseerd. Vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. Met Tom Berenger, Willem Defoe, Charlie Sheen. BBC1, 0.35-2.30u.

Khamosh pani / Silent Waters (Sabiha Sumar, 2003, Pakistan/Frankrijk/Duitsland). Film neemt stelling tegen het extremisme dat in Pakistan de kop opstak toen het land rond 1979 een moslimstaat werd. In ‘flashbacks’ wordt getoond hoe door de deling van India en Pakistan in 1947 de sikhs en moslims in een fervente strijd verwikkeld raakten. Ned.2, 1.45-3.20u.