Film van de dag

Jean-Paul Belmondo (rechts, links) en Jean Seberg in de nouvelle-vague-klassieker À bout de souffle. À bout de souffle (1960)

À bout de souffle. Vorige week zaterdag kreeg Jean-Luc Godard een Lifetime Achievement Award van de European Film Academy (zeg maar de Europese Oscars), bij de uitreiking waarvan de 77-jarige meester overigens op het laatste moment verstek liet gaan. Zijn invloedrijke debuutfilm – ijkpunt van de Nouvelle Vague – laat zien dat filmtaal niet bestaat uit vaststaande regels. De filmische speelsheid spat na al die jaren nog steeds van het scherm af. Verder is À bout de souffle thematisch ook interessant vanwege de ‘strijd’ tussen de Verenigde Staten en Europa, waarbij Jean-Paul Belmondo voor het onschuldiger Europa staat en New York Herald Tribune-verkoopster Jean Seberg voor het geperverteerde Amerika. Het is echter geen eenduidige strijd waaruit één winnaar naar voren komt. Zo is Belmondo gefascineerd door zijn held Humphrey Bogart en wordt Seberg visueel vergeleken met een Renoir-schilderij. (Jean-Luc Godard, 1960, F), Ned. 2, 13.20-14.50u.André Waardenburg