Faber is de ideale Dario Fo- verteller

Voorstelling: Faber speelt Fo. Regie: Aike Dirkzwager. Gezien: 6/12 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 7/5. Inl.: www.impresariaatwallis.nl

Icarus probeerde te vliegen en stortte neer, dat weten we. Maar waarom wou hij vliegen? Peter Faber vertelt het, in zijn nieuwe solovoorstelling Faber speelt Fo: de waaghals zat in een labyrint waar hij niet uit kon. En ’s mans vluchtpogingen fungeren nu als raamvertelling voor allerlei andere verhalen uit het bonte oeuvre van de Italiaanse theatermaker Dario Fo. Veelal verhalen over de lijfelijke liefde, soms een beetje Decamerone-achtig, en over levenslust in het algemeen. Fo’s grofbesnaarde satires over kerk, politiek en andere gecorrumpeerde machthebbers blijven hier achterwege.

Als weinig andere acteurs kan Peter Faber in zo’n solo het midden houden tussen monoloog en conference. Dat maakt hem tot een ideale Fo-verteller. Met volledige inzet van stem, mimiek, lijf en leden beeldt hij alles uit. Af en toe misschien zelfs iets te veel. Niet elke keer als er een paard wordt genoemd, behoeft dat met gebries en gehinnik te worden geïllustreerd. Op zichzelf is Fo’s verteltrant immers ook al aan de overdadige kant. Maar het past wel bij elkaar: het idioom van de schrijver is even burlesk als de toon van de speler. Die combinatie maakt Faber speelt Fo tot een energiek pleidooi voor de fantasie, waarin liefde en vrijheid onstuimig tot leven komen.

    • Henk van Gelder