Een vrouw wil slapen

De wereldberoemde seksuologe Shere Hite beantwoordt vragen van lezers.

Veel vrouwen hebben een gebrek aan energie. Ze zijn moe door hun drukke werk, de opvoeding van de kinderen, hun zelfontplooiing en hun sociale netwerk. Als ze ’s avonds eenmaal in bed liggen, willen ze slapen. Voor mannen lijkt dit anders te zijn. Begrijpen vrouwen dit wel? Wat weten vrouwen eigenlijk van de mannelijke seksualiteit?

Laat ik de vraag zo formuleren: Wat moet een vrouw doen als haar man ’s avonds in bed seks wil hebben, terwijl zij liever slaapt.

Als een vrouw kleine kinderen heeft, heeft ze vaak een chronisch slaaptekort. Overdag put ze zich uit in de verzorging van de kinderen. En als ze een baan buitenshuis heeft, moet ze vaak nog harder werken en maakt ze zich ook nog eens zorgen of ze wel een goede moeder is. Tegen de tijd dat ze in bed ligt, wil ze zich alleen maar tegen haar man aanvleien om in slaap te vallen of samen televisie te kijken. Ze zal waarschijnlijk weinig zin in seks hebben.

Sommige mannen kunnen zich erg oud en onaantrekkelijk voelen als hun vrouw ’s avonds naast hen in slaap valt, of als zij de volgende ochtend meteen het bed uitspringt om voor de kinderen of het ontbijt te zorgen. Mannen willen het gevoel hebben dat hun vrouw naar hun lichaam verlangt. Bovendien verlangen ze zelf – ook al zijn ze moe – wel naar een orgasme. De meeste mannen zijn nu eenmaal bijna altijd verzekerd van een orgasme als ze seks hebben. Voor vrouwen ligt dit anders. Vrouwen krijgen niet per definitie een orgasme als ze seks hebben, dat wil zeggen: zoals seks meestal wordt gezien. Hoe hard ze ook proberen, slechts een kwart van de vrouwen heeft regelmatig een orgasme. Dit betekent niet dat de andere 75 procent nooit een orgasme heeft. Het betekent eenvoudigweg dat de meeste van deze vrouwen zichzelf gedurende de dag bevredigen, meestal door de schaamstreek met een ritmische beweging te beroeren.

Van geslachtsgemeenschap zonder een orgasme kan een vrouw heel wakker worden en niet meer in staat om te slapen. Dan moet ze de hand aan zichzelf slaan (alleen in de badkamer?). Of ze wordt juist heel rationeel en heeft behoefte om te praten en wil aandacht van haar man, die waarschijnlijk al aan het wegzakken is in een diepe slaap. Want een man kan na de ejaculatie twintig minuten lang een gevoel van uitputting hebben. Als dit gebeurt, voelen vrouwen zich heel eenzaam en onbegrepen. En daarom willen ze, als ze ’s avonds in bed liggen, liever knuffelen dan geslachtsgemeenschap hebben. Na verloop van tijd kan dit tot een diepe kloof tussen twee geliefden leiden.

Maar ook als een vrouw moe is, zou ze zin in seks kunnen hebben. Dat kan als ze erin slaagt haar seksuele identiteit aan haar man bekend te maken. Bijvoorbeeld als ze besluit om hem te laten zien hoe zij een orgasme bereikt, zelfs als dit met een lawaaiige vibrator is. De oplossing voor een vrouw is om het lef te hebben meer van haar seksuele behoeften te laten zien aan haar partner. Ze moet niet bang zijn. Misschien kan zij, als ze hiervoor ’s avonds te moe is, dit overdag doen. Of misschien kan ze toch een keer ’s nachts de energie vinden om alles te zeggen en alles te laten zien. Misschien dat het daarna een mooie gewoonte wordt.

Reacties en vragen, eventueel op uw verzoek door de redactie geanonimiseerd, naar sherehite@nrc.nl