Duitsers willen van Scientology Church af

De Scientology Church, een van oorsprong Amerikaanse sekte, zou in Duitsland moeten worden verboden. Deze gedachte wint terrein in de Bondsrepubliek.

Deze week vergaderden de ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten in Berlijn. Verrassende uitkomst was dat een aantal bewindslieden vindt dat de Scientologykerk op de lijst van verboden instellingen moet komen.

Ehrhart Körting (SPD), wethouder van Berlijn – dat de status van deelstaat heeft – zei dat het „grondwettelijk gezien juist zou zijn als een verbod wordt overwogen”. Hij krijgt onder anderen steun van zijn collega’s uit Beieren, Saksen en Hamburg.

De Scientologykerk vertegenwoordigt volgens Körting geen religie, maar is een „economische bezigheid die mensen psychisch afhankelijk maakt en ze uitbuit”.

Het is niet uitgesloten dat Duitsland nu nog een stap verder gaat, hoewel de huidige minister van Binnenlandse Zaken van de Bondsrepubliek, Wolfgang Schäuble (CDU), voorzichtig is met het verbieden van omstreden organisaties. Een verbod van de extreemrechtse NPD werd enige jaren geleden geblokkeerd door de rechter. Sindsdien hoedt Schäuble zich voor verboden die politiek worden ingestoken, maar juridisch onhaalbaar zijn.

De Scientologykerk werd in 1954 in Californië gesticht door L. Ron Hubbard. De sekte hangt een „toegepaste religieuze filosofie” (Hubbard) aan, waarin een groot beroep wordt gedaan op de psychische capaciteiten en de portemonnee van de leden. Met een verbod zou Duitsland aanzienlijk verder gaan dan andere landen.

Afgelopen zomer kwam de kerk in Duitsland in het nieuws door toedoen van haar prominente aanhanger Tom Cruise. De Amerikaanse acteur speelt de hoofdrol in een nieuwe film over Claus von Stauffenberg, de adellijke officier die in juli 1944 een aanslag op Adolf Hitler pleegde. Dat uitgerekend een lid van de Scientologykerk in de huid kroop van een van de weinige Duitse verzetshelden, viel bij menigeen verkeerd.