Debat over Kosovo

An elderly ethnic Albanian man participates in a rally marking the Albanian Flag Day in Presevo, southern Serbian, 28 November 2007. The last-ditch talks on the disputed Serbian province of Kosovo collapsed 28 November with leaders of its Albanian majority threatening to declare independence, fuelling fears of violence. AFP PHOTO / SASA DJORDJEVIC AFP

Op 10 december zullen de drie onderhandelaars de VN-Veiligheidsraad melden dat ze geen overeenstemming hebben bereikt. Dan zal de Albanische meerderheid in Kosovo binnen enkele weken eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. [...] De spanningen zullen dramatisch toenemen en de EU en de VS zullen voor de vraag staan of ze meer troepen sturen zullen om te verhinderen dat gevechten uitbreken.

Richard Holbrooke in Die Welt, 19 november

Ze wilden niet onderhandelen. Ze hebben zich gedragen alsof hun onafhankelijkheid al verzekerd was.

De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, in NRC Handelsblad, 28 november

De Balkan wordt opnieuw een testcase voor de Europese buitenlandse politiek. Die heeft in de jaren negentig jammerlijk gefaald [...] Nu moeten de Europeanen bewijzen dat ze van eerdere fouten geleerd hebben en op de Balkan optreden als ordebewaker die nieuwe conflicten verhindert.

Commentaar in Die Welt, 29 november

De voorstanders van een onafhankelijk Kosovo lijken niet te beseffen dat Europa met een onafhankelijk Kosovo een nieuw broeinest van conflicten wacht: in Macedonië, waar de Albanezen al in 2001 in opstand kwamen, in Montenegro, waar de Albanezen ook actief zijn en in Zuid-Servië [...] waar in 2000 de Albanese onrust met de grootste moeite werd onderdrukt.

Historica Jelena Guskova (Moskou) in NRC Handelsblad, 4 december

In de Balkan zal moeten blijken dat het uitbreidingsbeleid van de EU een echte successtory is. Als het Europese perspectief verdwijnt, loopt de stabilitiet van de Balkan groot gevaar.

De Kosovaarse premier Agim Ceku in De Standaard, 5 december