De scholieren moeten gewoon aan het werk

Wat een watjes, die scholieren. Tussen 1957 en 1963 hadden wij op maandag 7 lesuren, op dinsdag 5, op woensdag 7, op donderdag 5, op vrijdag 7 en op zaterdag(!) 5. En op alle dagen en voor alle vakken (Frans, Duits, Engels, Nederlands, Latijn, Grieks, Natuurkunde, Scheikunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Godsdienst, Tekenen en Gymnastiek) huiswerk (behalve voor de laatste drie). Ik heb er niets aan overgehouden, behalve een prima opleiding en een op latere leeftijd aan de dag tredende onbedwingbare neiging tot het schrijven van ingezonden brieven. Maar overal is wat.

We hebben kennelijk een generatie voortgebracht die overal recht op meent te hebben, niets hoeft te presteren en een frustratiedrempel van zo goed als nul heeft. Het parlementair onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen is geen dag te vroeg gekomen.