‘Data van auto’s niet naar overheid’

Herman Staal

De overheid moet na de invoering van de kilometerheffing niet de beschikking krijgen over een databank met gedetailleerde verkeersgegevens van automobilisten. Dat vindt de belangenorganisatie ANWB. „De overheid hoeft niet precies te weten waar iedereen zich bevindt. Wij denken dat er een systeem mogelijk is waarbij dat ook niet nodig is”, zegt directeur Guido van Woerkom.

Het kabinet wil in 2011 de kilometerheffing invoeren. De bedoeling is dat eerst vrachtwagens per kilometer gaan betalen, een jaar later volgen stapsgewijs alle automobilisten. In 2016 moet voor elke weggebruiker het systeem zijn ingevoerd. Door verschil te maken naar plaats en tijd verwacht minister Eurlings (Verkeer, CDA) de files te kunnen bestrijden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de komende jaren het systeem ontwikkelen. De minister gaf vorige week aan adviezen van maatschappelijke organisaties als de ANWB te laten meewegen.

De ANWB, voorstander van invoering van de kilometerheffing, vindt dat er een systeem moet komen waarbij meerdere bedrijven de benodigde registratiekastjes in de auto’s gaan aanbieden. Het kan volgens Van Woerkom bijvoorbeeld gaan om telecombedrijven of ondernemingen die navigatiesystemen aanbieden. „Die bedrijven moeten dan hun eigen billingorganisatie oprichten die de kilometerheffing int”, zegt Van Woerkom. „Zij hebben dan, onder strikte voorwaarden, de beschikking over de privacygevoelige gegevens. Die zouden vernietigd moeten worden als de rekening van de automobilist betaald is en niet meer wordt betwist.”

Van Woerkom maakt zich zorgen om de gevoeligheden rond de privacy bij de kilometerheffing. De rol van de overheid moet zich volgens Van Woerkom beperken tot controle van de deelnemende bedrijven en een handhavingssysteem van zwartrijders. „Als de overheid het niet zelf doet, dan zal dat het draagvlak voor de kilometerheffing vergroten.” Volgens hem blijkt uit onderzoek dat 88 procent van de bijna 4 miljoen ANWB-leden bescherming van de privacy van groot belang vindt. „Als er een systeem komt waarbij vadertje staat precies weet waar iedereen zich bevindt dan zal dat tot meer verzet leiden”.