Coca-cola goede belegging in zware tijden

De fut is terug bij Coca-cola. Na jaren in de lappenmand te hebben verkeerd, is de aandelenkoers van Coke dit jaar met 33 procent omhooggeschoten.

Met een uitgebreide internationale staat van dienst en een bereidheid om stoutmoedige transacties op te zetten, lijkt topman Muhtar Kent de juiste man om de vaart er weer in te houden. De aandelen van Coke zijn dan misschien geen koopje meer, ze blijven een veilige gok in een onzekere economische omgeving.

Coke haalt nu bijna driekwart van zijn omzet en operationele winst van de buitenlandse markt. Dat sluit goed aan op de sterke punten van de in Turkije geboren Kent. Hij heeft diverse posities bekleed bij de Europese dochteronderneming van Coke en gediend als president van Cokes internationale tak.

Kent heeft de bereidheid getoond om het soort agressieve overnames te plegen die nodig zijn voor de toekomstige groei. Hij gaf in mei leiding aan de overname van Glaceau voor 4,1 miljard dollar - Coke’s grootste aankoop ooit.

Toch blijft er nog veel werk te doen. Het belangrijkste is het inspelen op de toenemende vraag naar niet-koolzuurhoudende dranken op de ontwikkelde markten en het ondersteunen van de krachtige groei in het buitenland. Het concern moet zijn relaties met de bottelaars ook blijven verbeteren, met name met Coca-Cola Enterprises.

De koers van Coke is ook geholpen door factoren die zich buiten de invloedssfeer van het bedrijf bevinden: een krachtige vraag naar defensieve aandelen, en de zwakke dollar, waardoor de waarde van buitenlandse winsten wordt vergroot.

Kent zal duidelijk moeten maken hoe hij waarde wil ontsluiten als zulke macro-economische ‘wind mee’ ontbreekt.

Op het recente koersniveau van 63 dollar en een meervoud van 21 maal de winst over 2008 zijn de aandelen van Coke niet langer een koopje. Ook is Coca-cola geen onversneden groeiverhaal meer.

Niettemin verwacht zakenbank Goldman Sachs dat Coke de komende drie tot vijf jaar een consistente jaarlijkse winstgroei van 11 tot 12 procent kan verwezenlijken. Met een recessie in het vooruitzicht, of op z’n minst een tragere economische groei, kon dat wel eens veel opwindender zijn voor beleggers dan het op het eerste gezicht leek.

John Christy en Aliza Rosenbaum

Voor meer commentaar uit Londen:

www.breakingviews.com

Vertaling: Menno Grootveld