Chinese goklust

Zoals bekend zijn Chinezen  dol op gokken. In Peking zijn de laatste jaren veel (illegale) pokerhuizen geopend en op straat wordt ook veel om geld gespeeld bij het spelen van Mah Jong of Chinees schaken. Vooral in het zuiden van China is gokken een bron van sociale onrust. Miljoenen zuiderlingen verloren   honderden miljoenen euro’s  door

mp003201.jpg

Zoals bekend zijn Chinezen  dol op gokken. In Peking zijn de laatste jaren veel (illegale) pokerhuizen geopend en op straat wordt ook veel om geld gespeeld bij het spelen van Mah Jong of Chinees schaken.

Vooral in het zuiden van China is gokken een bron van sociale onrust. Miljoenen zuiderlingen verloren   honderden miljoenen euro’s  door deelname aan een  illegale versie van het zogenaamde MarkSix,  het bij ons bekende Lottospel, waarbij de deelnemers moeten raden welke zes nummers uit een transparante lottomachine tevoorschijn komen.

Het is  een manier om snel aan geld te komen maar eenmaal verslaafd kunnen de Chinezen nergens heen om hulp te zoeken.
Een Chinees  boertje (40)   uit de arme noord-westelijke provincie Gansu waar de meeste  mensen niet meer dan 200 dollar per jaar verdienen, had het beter bekeken.

Hij kocht voor vier euro  twintig  ”Double colour ball”   loten  met opeenvolgende nummers bij de ‘China  charitasloterij ‘en won daarmee  een slordige 12  miljoen euro.
Loterijen werden door Mao Zedong verboden  als verderfelijk  en bourgeois.

Maar nadat Deng Xiaoping aan de macht  was gekomen, werden loterijen juist gezien als een marktgeoriënteerde activiteit waarmee  de staat ook nog een aardig centje kon verdienen.
De overheid  weet dat Chinezen graag een gokje wagen en  heeft zelfs een vernuftige  krasloterij  ingesteld om belastingontduiking te voorkomen.

Restauranthouders en winkeliers  schrijven bonnetjes uit met krasloten die  zijn gedrukt en  worden  uitgegeven door de belastingdienst. De consument kan dus geld winnen van de overheid wanneer  hij  vier dezelfde vakjes openkrast. Hierdoor houdt de overheid  controle op de  omzet  in de horeca.

In Gansu proberen ze de  rust te bewaren  sinds bekend is geworden dat een van de  boeren in  de omgeving  een klap steenrijk is geworden.
De functionarissen van het het loterijcentrum waarschuwen dat  de loterij maar een spelletje is, bedoeld om mensen te vermaken. Ze roepen op kalm te blijven en niet als gekken loten te gaan kopen.

De  winnaar  wilde ook niet dat er veel ruchtbaarheid werd gegeven aan zijn plotseling verworven rijkdom. Toen hij afgelopen maandag  zijn prijs kwam ophalen bij het kantoor van de  charitasloterij wilde hij de pers niet te woord staan uit angst voor kidnapping of afpersing.

“Ik zal het geld niet op de bank zetten maar investeren in enkele projecten waarmee ik een bijdrage kan leveren aan de opbouw van mijn geboortedorp”, verklaarde  de boer tegenover de directeur van de loterij.

De man doneerde meer dan honderdduizend dollar  aan liefdadigheidsprojecten en  sponsort nu enkele studenten die hun studiegeld niet kunnen betalen.
In de loterij  spelen is de enige legale manier  om te gokken op het vasteland van China.
De sport toto heeft sinds eind jaren tachtig meer dan 36 miljard aan loten verkocht.

De loterijen  in  China  staan echter al enige tijd in de aandacht  door de verdenking dat corrupte officials de uitkomsten manipuleren.
Zo werd onlangs Zhang Huawei , de  vice -directeur van de sport toto,  beschuldigd van het aannemen van steekpenningen ter waarde van 17.000 euro van een drukkerij.  Hij is gearresteerd en uit zijn functie gezet.

Yangon_Chinese_Gambling_at_a_Fair.jpg