Bloeiende beursintroducties

Beleggers die niet van onzekerheid houden, kunnen overwegen om te investeren in nieuwe beursfondsen in opkomende landen. De koersen stijgen pijlsnel.

Eric Martin en

Nick Baker

Temidden van de grootste wereldwijde koersval in vijf jaar tijd profiteren beleggers van nieuwe beursnoteringen in opkomende landen als Brazilië, China en India. Die kansen zullen zich de komende maanden steeds blijven voordoen.

De koers van Bovespa Holding bijvoorbeeld, de eigenaar van de grootste aandelenbeurs van Brazilië, is met 43 procent gestegen sinds de beursintroductie op 26 oktober, tegen een aanwas van 1,4 procent van de nationale beursindex.

De Indiase Mundra Port & Special Economic Zone is met 121 procent geklommen sinds de beursgang van afgelopen week; de lokale Sensitive Index is daarentegen met 1,9 procent gestegen.

De koers van het sportkledingbedrijf China Dongxiang ging met 26 procent omhoog sinds het beursdebuut op 9 oktober, terwijl de Hang Seng Index in Hong Kong, waar het aandeel wordt verhandeld, 1,5 procent won.

Meer dan de helft van het recordbedrag van 255 miljard dollar dat dit jaar in de hele wereld via beursintroducties is binnengehaald, is afkomstig uit opkomende markten, waar de economische groei meer dan drie maal zo hoog is als in de ontwikkelde landen. Consumenten-, industriële en financiële bedrijven, die sinds 30 september een beursnotering kregen, hebben gemiddeld een koerswinst geboekt van 11,5 procent, terwijl de MSCI World Index vorige week met 1,4 procent is gedaald, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg.

„Mensen zijn onzeker over de groeivooruitzichten voor de ontwikkelde markten, maar ze zien meer dan genoeg groeimogelijkheden op de opkomende markten”, zegt Alex Tedder, die Bovespa kocht op de dag van de beursgang en bij American Century Investments in New York voor 7 miljard dollar aan aandelen helpt beheren. „Er is veel vraag naar dit soort producten.”

Het einde van de hausse op de markt voor bedrijvenopkopers en de eerste daling van de Amerikaanse bedrijfswinsten in vijf jaar tijd heeft ervoor gezorgd dat de Standard & Poor’s 500 Index vorige maand voor het eerst sinds 2003 10 procent lager is uitgekomen.

Beleggers kochten vorige week na de beursgang nieuwe aandelen van de in Sao Paulo gevestigde Bolsa de Mercadorias & Futuros-BM&F, de grootste derivatenmarkt van Latijns-Amerika. Volgens een ingewijde wilden ze wel veertien maal meer aandelen hebben dan het bedrijf aanbood. De koers maakte op de eerste handelsdag meteen al een sprong van 20 procent.

China Railway Group, qua omvang het derde bouwconcern ter wereld, steeg op zijn eerste handelsdag in Shanghai met 69 procent, op grond van de verwachting dat de toenemende vraag naar transportcapaciteit in het land de winst zal doen groeien, nu de Chinezen mobieler worden.

China, India, Brazilië en andere opkomende landen zullen volgend jaar met 7,4 procent groeien, vergeleken met een groeitempo van 2,2 procent voor de geïndustrialiseerde landen, waaronder de VS, Japan en Europa, aldus verwachtingen van het Internationale Monetaire Fonds.

In de Verenigde Staten, waar de verliezen op de markt voor risicovolle (‘subprime’) hypotheken de ergste recessie op de huizenmarkt in 16 jaar hebben veroorzaakt, zou de economie in 2008 met 1,9 procent kunnen groeien, aldus het IMF. „De opkomende markten liggen iets verder weg”, zegt Henrik Strabo, hoofd beleggingen bij Clay Finlay in New York, dat meer dan 5 miljard dollar in beheer heeft. „Zelfs als de zaken hier enigszins uit de hand lopen, zullen de opkomende markten het nog steeds goed doen.”

Financiële, consumenten- en industriële bedrijven verkochten dit kwartaal voor zo’n 48 miljard dollar aan aandelen bij beursintroducties, ofwel 72 procent van het wereldtotaal. Een totaal van 131 bedrijven in ontwikkelingslanden heeft in dezelfde periode bij beursgangen 35,4 miljard dollar binnengehaald, terwijl 32,7 miljard dollar is opgehaald door 117 bedrijven in de ontwikkelde landen. Beursgangen in ontwikkelingslanden deden het in de eerste negen maanden van het jaar ook beter dan die in de ontwikkelde landen, met een opbrengst van respectievelijk 98,4 miljard dollar en 89,2 miljard dollar.

De prestaties van beurzen heeft „hoegenaamd niets van doen met het niveau of de richting van de aandelenkoersen”, zegt Lawrence Goldstein, partner bij Santa Monica Partners in Larchmont (New York), dat zo’n 200 miljoen dollar beheert en aandelen bezit van NYSE Euronext, de eigenaar van de New York Stock Exchange. „Zolang er maar gehandeld wordt in aandelen en derivaten, zit je in de hemel.”

Bolsa Mexicana, Mexico’s grootste aandelenbeurs, zal zeker de belangstelling van beleggers wekken als zij begin 2008 aandelen verkoopt, omdat beurzen meestal winstgevend zijn, aldus Gerardo Copca, aandelenanalist bij de financiële consultancyfirma Metanalisis in Mexico City.

XTEP (China) huurde in augustus JPMorgan Chase en UBS in om te helpen een beursgang van 300 miljoen dollar voor te bereiden. Het is een van de ongeveer honderd bedrijven in Brazilië, Rusland, India en China die momenteel op een beursnotering wachten, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg. (Bloomberg News)