Beleggers zinnen op claim Vedior

Beleggers zinnen op schadeclaims tegen uitzendbureau Vedior. Zij voelen zich gedupeerd omdat Vedior overnamebesprekingen met concurrent Randstad stilhield, terwijl de beurskoers van het bedrijf vorige week scherp steeg.

„Ik bekijk of een collectieve rechtszaak mogelijk is”, zegt advocaat Jerry Hoff. Directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt „een rechtszaak een heel interessante gedachte”. Juristen van de VEB onderzoeken volgens hem de mogelijkheden. „Het is schandalig wat daar bij Vedior is gebeurd”, aldus Slagter.

De koers van Vedior steeg vorige week vrijdag abrupt met ongeveer een kwart. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde de beurshandel stil. Vedior meldde vervolgens in overnamegesprek te zijn met Randstad, dat maandagochtend een bod deed met 64 procent premie op de koers van de donderdag daarvoor, de laatste dag zonder geruchten. Beleggers die op vrijdagochtend verkochten, liepen deze overnamepremie mis.

Advocaat Hoff vroeg gisteren in een open brief aan minister Bos (Financiën, PvdA) en AFM-chef Hoogervorst met voorrang actie te ondernemen tegen „schandvlekken op het fiere blazoen van de Nederlandse financiële markt”. Slagter: „Ik sluit me aan bij deze schreeuw om actie.” In zijn column in het VEB-blad van vandaag hekelt hij de gang van zaken. „Het zijn de onwetenden die de insiders in staat hebben gesteld hun voorkennis over de onderhandelingen te gelde te maken.”

Ook voorafgaand aan biedingen op handelshuis Hagemeyer en babyvoedingbedrijf Numico liep de koers op. Hoff roept Bos op om bedrijven verplicht te stellen fusiebesprekingen te melden bij de AFM. Bedrijven mogen onderhandelingen nu geheim houden, mits zij de vertrouwelijkheid bewaren. Hoff las „met verbazing” dat bij de onderhandelingen Vedior-Randstad honderd personen waren betrokken. Een beursgenoteerd bedrijf dat „zelf van onderhandelingen een Poolse landdag maakt, moet niet op al te veel clementie van de toezichthouder kunnen rekenen.”