Zoon Murdoch krijgt de leiding

James Murdoch, de zoon van de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch (76), zal voortaan de scepter zwaaien over de Europese en Aziatische dochterbedrijven van Newscorp, het bedrijf van zijn vader. De promotie van Murdoch junior, nu nog topman van het televisiebedrijf BSkyB, maakt deel uit van een omvangrijke reorganisatie bij Newscorp.

De Europese en Aziatische activiteiten, die tot dusverre van elkaar waren gescheiden, zullen worden samengebracht. De wijzigingen betekenen dat de 34-jarige James Murdoch onder meer aan het hoofd komt te staan van een mediabedrijf, dat algemeen als het meest invloedrijke in Groot-Brittannië wordt beschouwd. Het omvat het grootste boulevardblad van het land, The Sun, en de kwaliteitskrant The Times.

Het is een publiek geheim dat Britse politici, premiers incluis, zich in het verleden vaak moeite hebben getroost in de gunst te komen bij Rupert Murdoch en zijn kranten. Vooral oud-premier Tony Blair deed er alles aan om zijn goede betrekkingen met Murdoch senior niet in gevaar te brengen, in het bijzonder in de aanloop naar verkiezingen.

James Murdoch zal het overigens zonder enkele steunpilaren van zijn vader moeten stellen. Zo vertrekt de huidige topman van News International in Londen, Les Hinton, naar New York om de leiding op zich te nemen van Dow Jones News Corp. Dit concern, dat ook de befaamde zakenkrant The Wall Street Journal omvat, werd dit jaar door Rupert Murdoch overgenomen voor een bedrag van circa vijf miljard dollar. Deze transactie is bijna voltooid. Robert Thomson, nu nog hoofdredacteur van The Times, wordt hoofdredacteur van The Wall Street Journal.

Ook Star TV, het succesvolle satellietstation dat in veel Aziatische landen geliefd is, zal onder Murdoch junior vallen.

James Murdoch werd door zijn vader in 2003 aangesteld als topman van BSkyB, het commerciële televisiestation waarin Newscorp 39 procent van de aandelen bezit. Aanvankelijk reageerde de markt sceptisch op zijn komst. Sommige critici spraken van nepotisme. Het afgelopen jaar is de waardering voor James echter toegenomen. De koers van het aandeel BSkyB is meer dan gemiddeld gestegen.