Zeilboot Van het Reve

Schrijver Maarten Biesheuvel treedt 20 december te Leiden op als veilingmeester bij de verkoop van het zeilschip van zijn vriend, schrijver Karel van het Reve (1921-1990). De opbrengst komt ten goede van de uitgave van het Verzameld Werk van de invloedrijke essayist en slavist en broer van Gerard Reve. De eerste twee delen verschijnen in het najaar van 2008 bij Uitgeverij Van Oorschot.

Van het Reve kocht de 6,5 meter lange kajuitzeiljacht, een Vivacity 21, in 1972 van Henk Broekhuis te Lith. Van het Reve nam later zelf ‘Henk Broekhuis’ aan als pseudoniem. Het visitekaartje van de echte Broekhuis, met achterop aantekeningen van de schrijver over de boot, wordt ook geveild. De boot heet de ‘Marius’, omdat Van het Reve hem zou hebben betaald uit de opbrengst van zijn boek Marius wil niet in Joegoslavië wonen.

Na de veiling van het schip, die voor deze gelegenheid zal aanmeren bij antiquariaat Aioloz, begint de verkoop van boeken uit de bibliotheek van Van het Reve. Hierin zitten boeken met opdrachten van bevriende schrijvers, als W.F. Hermans, Rudy Kousbroek en Theo van Gogh. Zijn broer Gerard schreef in diens Tien vrolijke verhalen een opdracht in het Latijn. Biesheuvel schreef in zijn boek Het wonder: „Voor Jozien en Karel, uit dankbaarheid dat jullie me grootgebracht hebben.” Biesheuvel schonk Van het Reve ook het boek The Philosophy of the Bed van Mary Eden, waaruit hij twee illustraties knipte, om ze te vervangen door twee foto’s van hemzelf in bed met zijn kat Kareltje.

Het Verzameld Werk van Karel van het Reve, geschat op zeven delen dundruk, is een kostbare zaak omdat zijn tijdgebonden essays verhelderd moeten worden met voetnoten. De bezorging wordt grotendeels betaald uit giften. De redactie van de reeks bestaat uit Lieneke Frerichs, Nop Maas en Elma Drayer.