Wolfson gevraagd als directeur IFFR

Het bestuur van het International Filmfestival Rotterdam wil dat interim Rutger Wolfson de nieuwe directeur van het festival wordt. Wolfson, nu directeur van museum de Vleeshal in Middelburg, heeft bedenktijd gevraagd. Dat zei hij gisteren bij een persconferentie in Amsterdam. Daar maakte hij ook bekend dat filmproducent Frans van Gestel in zijn plaats is toegetreden tot het bestuur van het festival.

Wolfson (37) volgde deze zomer bij het filmfestival Sandra den Hamer op, die per 1 september directeur van het Filmmuseum werd. Hij zou aanvankelijk alleen de leiding overnemen voor de komende editie. Het bestuur, waar hij tot juli zelf in zat, kon niet tijdig een vaste opvolger vinden.

Men had eerst een Nederlandse kandidaat gezocht, zei bestuursvoorzitter Melle Daamen gisteren, maar die werd niet gevonden. Met een buitenlandse kandidaat was bijna overeenstemming bereikt, zei hij, maar die trok zich te elfder ure terug omdat hij niet naar Nederland wilde verhuizen.

In een publicatie in filmblad Skrien beweerde filmjournalist Peter van Bueren dat de betreffende kandidaat Christian Jeune was geweest, de directeur van het film departement van het festival van Cannes. Daamen wil dat niet bevestigen, maar zei wel dat die bewering „dichter bij de waarheid was dan die in andere media”.

Ook nu heeft het bestuur nog een voorkeur voor een Nederlandse kandidaat. Wolfson werkt nu slechts part time voor het filmfestival. Hij zei te vetrekken bij de Vleeshal als hij de nieuwe artistiek leider in Rotterdam wordt.

Omdat hij laat bij de organisatie werd betrokken heeft Wolfson niet zelf de Tiger Competitie samengesteld. Drie programmeurs hebben dat nu „in onderling goed overleg” gedaan, aldus Wolfson. Er dingen komend jaar geen Nederlandse speelfilms mee naar de Tiger Awards, waarvan sponsor VPRO het prijzengeld heeft verhoogd van 10.000 naar 15.000 euro. Het filmfestival duurt van 23 januari tot 3 februari 2008.

Rectificatie / Gerectificeerd

Wolfson

In het bericht Wolfson gevraagd als directeur IFFR (7 december, pagina 9) stond dat het bestuur van het Filmfestival Rotterdam Rutger Wolfson als directeur wil aanstellen. Wolfson , nu nog interim-directeur, is echter slechts een van de kandidaten voor de vaste vervulling van die positie. Ook is de selectie voor de Tiger-competitie nog niet rond, zodat de kans bestaat dat daarin nog Nederlandse films worden opgenomen.