Willem II

Jan Blokker schrijft in de boekenbijlage van 28 november dat wij in onze bundeling ooggetuigenverslagen Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren, ‘niet één document presenteren’ waaruit blijkt dat koning Willem II homo- of biseksueel was (Boeken, 28.11.07).

Wij presenteren in ons boek een notitie van de minister van Justitie Van Maanen, die op 5 november 1819 schrijft dat Willem II, dan nog kroonprins, 63.000 gulden moet betalen omdat anders zijn ‘schandelijke en onnatuurlijke lusten’ bekendgemaakt zullen worden (blz. 119-120).

Historicus Jeroen van Zanten ontdekte de documenten over deze chantagepoging en beschreef die in zijn proefschrift in 2004. Een tweede document in ons boek waaruit de liefde van Willem II voor mannen naar voren komt, is een bericht van de Russische diplomaat Gourieff, die schrijft over de intieme relatie die Willem II als kroonprins had met een zekere Pereira, later verdachte in de juwelenroof van Anna Paulowna.

Toen Bornewasser in 1979 zijn biografische schets maakte van Willem II,waren de notities van Van Maanen over de chantage nog niet bekend. De affaire werd toen nog geïnterpreteerd als een politieke samenzwering tegen de koning.

Niet alleen de ‘toonzetting’ is sindsdien dus veranderd,zoals Blokker beweert, er zijn ook nieuwe feiten.