Weekboek 49

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Amerikaanse schrijver en New York Times-journalist Russell Shorto vervangt Corine Krijgsman als directeur van het John Adams Institute.

Biografie van Pim Fortuyn door Ornstein

Journalist Leonard Ornstein gaat de eerste biografie schrijven van Pim Fortuyn. Bijzonder is dat Ornstein van de erven Fortuyn exclusieve toegang krijgt tot Fortuyns persoonlijke archief.

„De vraag hoe Pim Fortuyn is geworden wie hij was, fascineert mij enorm,” zegt Ornstein. „Het boek moet ook een politieke biografie worden, die beschrijft hoe Fortuyn een aardschok heeft kunnen veroorzaken in de Nederlandse politiek.” Hij benadrukt dat er „duidelijke afspraken” met de familie zijn gemaakt om zijn onafhankelijkheid te waarborgen.

Er liggen 110 dozen op Ornstein te wachten bij het Instituut voor Internationale geschiedenis in Amsterdam. Er bestaan plannen om het archief over te brengen naar het Rotterdamse gemeentearchief. ‘Fortuyn gaat immers de geschiedenis in als Rotterdammer,’ zegt Ornstein. Het archief wordt pas openbaar gemaakt als Ornstein de biografie heeft voltooid.

Ornstein, die net als Fortuyn sociologie studeerde, hoopt over vier of vijf jaar te promoveren op de biografie bij prof. dr. Henk te Velde, hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij zal zijn werk als parlementair redacteur bij het televisieprogramma Buitenhof voorlopig gewoon voortzetten. Eerder was hij werkzaam bij Het Parool, Vrij Nederland en de actualiteitenrubriek Netwerk. De biografie verschijnt bij De Bezige Bij. (RK)

Turkse uitgever Dawkins zou tot haat aanzetten

De Turkse uitgever van Richard Dawkins’ atheïstisch-polemische bestseller The God Delusion krijgt mogelijk te maken met een proces omdat hij door de uitgave van het boek ‘religieuze waarden’ met de voeten zou treden en tot haat zou aanzetten. Een Turkse aanklager is van plan uitgever Erol Karaaslan eerdaags te ondervragen in het kader van een officieel onderzoek. Karaaslan kan één jaar gevangenisstraf krijgen. (DL)

Shorto nieuwe directeur John Adams Institute

De Amerikaanse schrijver en New York Times-journalist Russell Shorto vervangt Corine Krijgsman als directeur van het John Adams Institute. Met de doelstelling de culturele uitwisseling tussen de Verenigde Staten en Nederland te stimuleren, bracht het instituut al vele vooraanstaande Amerikaanse politici, denkers en schrijvers naar het West-Indisch Huis in Amsterdam, onder wie Al Gore, Madeleine Albright, William Easterley en John Irving. Russell Shorto, die woont en werkt in Amsterdam, schreef in 2005 het wereldwijd lovend ontvangen boek The Island at the Center of the World, dat gaat over de stichting van Manhattan. Hij beargumenteert in het boek dat de Hollandse inbreng op het gebied van godsdienstvrijheid, mensenrechten en vrijhandel, de kiem was voor de Amerikaanse immigrantencultuur en de ‘melting pot’. (RK)

Mailer postuum bekroond met Sex Award

De onlangs op 84-jarige leeftijd overleden Amerikaanse auteur Norman Mailer heeft de niet erg begeerde Bad Sex in Fiction Award toegekend gekregen. De prijs is een initiatief van het tijdschrift Literary Review en bekroont de beroerdste sekspassage uit de oogst van romans in 2007. Mailer wordt postuum ‘beloond’ voor de volgende zin uit zijn Hitlerroman The Castle and The Forest: ‘His mouth lathered with her sap, he turned around and embraced her face with all the passion of his own lips and face, ready at last to grind into her with the Hound, drive it into her piety.’ (DL)

‘Zuidland durft het niet over seks te hebben’

Na zestig pagina’s Tegengif, het debuut van Judith Vissers, wist de Zuidlandse bibliotheekmedewerkster M.C. Smits genoeg: „het boek gaat alleen maar over seks. En dan nog breeduit gemeten ook.” zo zei Smit tegen Trouw. Daarom besloot zij voor de gratis aangeboden lezing van de chicklitschrijfster te bedanken. De lezing was een cadeau voor de vinder van het exemplaar van het onlangs verschenen tweede boek van Visser, Tinseltown, dat begin oktober in Rotterdam per heteluchtballon was opgelaten. Een bejaarde man vond het pakketje in een recreatiegebied in de buurt van het Zuid-Hollandse Zuidland en bracht het naar de plaatselijke bibliotheek. „Ze durven het kennelijk niet over seks te hebben in Zuidland,” reageerde Visser in Trouw. (RK)

Uitbreiding Academie de Gouden Ganzenveer

De Academie de Gouden Ganzenveer is uitgebreid met schrijfster Nelleke Noordervliet en Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï. Jaarlijks kent de Academie de prestigieuze Gouden Ganzenveer toe, een prijs waarmee zij het belang van het geschreven woord in een multimediale samenleving onder de aandacht wil brengen. De Academie bestaat uit vooraanstaande vertegenwoordigers van de intellectuele, culturele en politieke elite in Nederland en telt nu 22 leden. Dit jaar ging de Gouden Ganzenveer naar schrijver Tom Lanoye. Hij was de eerste Vlaming aan wie de prijs werd toegekend. (RK)

Website van de week: boekensnuffelaar.nl

Anders dan de naam doet vermoeden kan je op boekensnuffelaar.nl niet snuffelen in boeken, maar in boekhandels. Bezoekers worden uitgenodigd om een bespreking te schrijven over één van de ingeschreven winkels. Ook kunnen ze door middel van een vijfpuntensysteem de boekhandels beoordelen op verschillende categorieën, zoals assortiment, kennis en sfeer. „We zijn nog niet zo lang geleden van start gegaan, maar uiteindelijk willen we uitgroeien tot de Michelingids voor boekhandels,” zegt oprichter Jan Louwers. Onlangs meldde de honderdste boekhandel zich aan op de site. (RK)

Met medewerking van Dirk Leyman en Reinier Kist