Volledige liberalisering postmarkt uitgesteld

De volledige liberalisering van de Nederlandse postmarkt wordt uitgesteld, waarschijnlijk met een half jaar. Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) heeft dat gisteren gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Er is volgens hem nog te veel onduidelijk om de liberalisering zorgvuldig te kunnen invoeren. Een meerderheid van de partijen steunt hem.

Gisteren demonstreerden zeker honderd postbezorgers in Den Haag tegen de invoering van de nieuwe Postwet per 1 januari. Zij vinden dat hun arbeidsvoorwaarden aanzienlijk verslechteren. Als de verdere liberalisering doorgaat, verliest TNT Post haar monopolie bij de bezorging van geadresseerde post tot 50 gram.

De staatssecretaris vindt dat nog te onduidelijk is of in Duitsland een eerlijke markt voor de postbezorging ontstaat. Daar bereikten werkgevers en vakbonden overeenstemming over een minimumloon voor postbezorgers. TNT Post denkt daardoor in Duitsland niet goed te kunnen concurreren.

Ook wil Heemskerk onderhandelingen afwachten tussen vakbonden en werkgevers in Nederland over de invoering van een minimumloon. Die onderhandelingen verlopen stroef. De bedrijven Sandd en Selekt Mail betalen hun postbezorgers nu een stukloon. Een bemiddelaar moet de besprekingen weer op gang brengen. Heemskerk: „Ik gun de vakbonden en werkgevers meer tijd. De bedrijven hebben er groot belang bij om er uit te komen. Zij willen graag dat liberalisering doorgaat.”

Een reportage over de demonstratie van postbodes is te lezen op nrc.nl/economie