Volk beslist over lot Morales

De Boliviaanse president Evo Morales gaat nieuwe presidentsverkiezingen uitschrijven als hij een referendum over zijn leiderschap verliest. Dat heeft de president gisteren laten weten.

Woensdag had Morales op de nationale televisie verklaard een voorstel voor een referendum in te dienen bij het Congres waarin het volk zich kan uitspreken over zijn leiderschap.

De sfeer in Bolivia is explosief sinds op 24 november een nieuwe grondwet is aangenomen in afwezigheid van de oppositie. Morales, een trouw bondgenoot van de Venezolaanse president Hugo Chávez, wil meer zeggenschap geven aan de indiaanse bevolking. De oppositie vindt dat de overheid juist meer macht naar zich toe trekt en eist autonomie voor de regio’s.

Volgens Morales zouden er binnen twee tot drie maanden nieuwe verkiezingen kunnen zijn. „Als het volk zou willen dat ik opstap, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Laat het volk beslissen wie blijft en wie gaat”, zei Morales. Hij daagde de negen gouverneurs van Bolivia uit zijn voorbeeld te volgen. „Als zij democratisch zijn, laten we gokken op democratie.” Zowel Morales als zijn gouverneurs zijn gekozen tot 2011.

De president maakte niet bekend wat de exacte vraagstelling in het referendum wordt. Wel zei hij dat het aantal tegenstemmers groter zal moeten zijn dan de 54 procent van de stemmers die hem in december 2005 hadden verkozen tot president.

Zeker drie gouverneurs hebben laten weten dat zij bereid zijn tot een referendum, maar de oppositieleiders zijn sceptisch en wijzen erop dat Morales in januari met een vergelijkbaar voorstel voor een referendum kwam, zonder resultaat.

Bij gewelddadige protesten vielen de afgelopen maand in Sucre drie doden. Vrijwel geheel Bolivia lag stil nadat de oppositie had opgeroepen tot stakingen.(AP, BBC)