Troostrijst

Omdat het zulk pokkenweer is, Sinterklaas het land uit en iedereen hier in huis een beetje hangerig, ga ik vanavond arroz doce koken. Dit populaire Portugese dessert, een geurige, vloeiend zachte roomrijst, is precies wat we nodig hebben. Troosteten.

Maar voordat ik je het recept geef, eerst iets over het thema van volgende week. Of je nu vreselijk tegenop ziet tegen het kerstdiner, of juist staat te popelen om de keuken in te duiken, koken etc gaat je helpen. Als je twee weken van tevoren alvast gekonfijte eendenbouten maakt, heb je met Kerst in twintig minuten eten op tafel. En met een pot zelfgemaakte peren-rozijnenchutney in de voorraadkast, maak je straks van een simpele rollade een feestgerecht. Onder het motto ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ nodig ik iedereen uit om dit soort inmaakrecepten te delen op mijn weblog. Het lekkerste komt in de krant.

Voor 4 personen:

750 ml à 1 liter volle melk

1 kaneelstokje

½ theelepel zout

een sliert citroenschil

40 g roomboter

40 g paprijst

2 eidooiers

80 g kristalsuiker

kaneelpoeder

Houd 50 ml van de melk apart. Breng de rest op middelhoog vuur tegen de kook aan. Breng in een andere pan 120 ml water samen met het zout, de citroenschil, de boter en het kaneelstokje aan de kook. Voeg de rijst toe aan het kokende water en roer met een houten lepel. Laat enkele minuten koken op middelhoog vuur terwijl je er af en toe in roert.

Voeg dan twee kopjes van de hete melk toe en laat de rijst, onder af en toe roeren, de melk opnemen. Herhaal dit proces door steeds twee kopjes hete melk toe te voegen aan de rijst, en die weer vijf tot tien minuten te laten koken terwijl je af en toe roert. Het hele proces lijkt een beetje op het maken van risotto, behalve dat voor arroz doce de rijst in iets meer vocht moet zwemmen. De hoeveelheid melk die nodig is kan per keer verschillen.

Verwijder na een half uur de citroenschil. Begin na ongeveer 50 minuten te testen of de rijst zacht is. Klop de eidooiers los met de koude melk die je apart hebt gehouden. Roer dit mengsel door de rijst en blijf enkele minuten roeren. Voeg nu de suiker toe. Proef of de rijst zoet genoeg is en gebruik zo nodig extra suiker.

Laat de rijst nog tien minuten, onder af en toe roeren, pruttelen op laag vuur. Het moet een dikke, romige vla worden. Draai het vuur uit en laat de pan nog vijf minuten staan. Schenk de rijstevla in schaaltjes en bestrooi met wat kaneelpoeder. Arroz doce is zowel warm als koud lekker, maar in deze tijd van het jaar zou ik zeggen: warm.

Deel nu alvast je recepten voor cranberrypaté, christmaspudding en andere kerstgerechten die je goed kunt voorbereiden op nrc.nl/kokenetc