Toneel ‘J6’ (Jezus) vol dynamiek

Theater: J6, naar Mistero Buffo van Dario Fo, door Vrienden van de Dansmuziek. Gezien: 5/12 Rozentheater, Amsterdam. Daar t/m 8/12. Tournee t/m 18/1. Inl: www.vriendenvandedans muziek.nl.

De vier spelers komen in gympakjes op: dat ziet er grappig uit en het is ook nog praktisch. Want Vrienden van de Dansmuziek maakt beweeglijk theater. De nieuwe voorstelling J6 is één en al ritme en dynamiek en dat doet recht aan de vreemde naam van het gezelschap.

J6 bestaat uit revues en pantomimes, mysteriespelen, preken en potsenmakerij. Ondertussen komt niets minder dan het lijdensverhaal van Christus aan de orde: J6 (Jezus) is een politieke en religieuze satire naar Mistero Buffo (‘Komisch mysterie’) van Dario Fo.

Fo weet hoe je de massa moet boeien. Met volkstheater dat aan het denken zet. Fo’s kritiek op de verstrengeling van het christendom met macht en militarisme krijgt bij de Vrienden een actueel tintje. De pastoor roept op tot het inzamelen van bijbels voor Darfur, we moeten bidden voor de jongens in Afghanistan en ook onze minister zegenen. Dat is klare taal, net als het slotbeeld, waarin Christus’ lijkwade in een dode soldaat verandert, een bloederig pakketje, aan de moeder overhandigd met de bijbelse woorden: „Uw zoon is niet voor niets gestorven.”

Arent-Jan Linde, Klemens Patijn, Klavertje Patijn en Mariken Bijnen vormen een hecht ensemble. Geregisseerd door Domenico Mertens blinken ze uit in pregnante groepstaferelen. Het licht klopt, de kostumering klopt, de muziek klopt: hier is een getalenteerd clubje aan het werk. De Vrienden komen haast allemaal van de Amsterdamse toneelschool. Met hun kijk op de wereld hoef je het niet eens te zijn, maar hun visie op theater dwingt respect af.