Televisie Voorkeur

In Gardener’s world special: Cut Flowers wordt aandacht besteed aan de snijbloemen die in Groot-Brittannië een recordomzet boeken. De productie van de bloemen vindt echter tegenwoordig voor 85 procent plaats in het buitenland. De Britse bloementelers kunnen niet concurreren met het buitenland: meer licht, warmer weer, goedkopere grond en lagere arbeidskosten. BBC, 2, 21.30-22.00u. Nederland, Aalsmeer, 10-01-2006 Als cošperatieve onderneming biedt Bloemenveiling Aalsmeer (VBA) wereldwijd producerende kwekers en wereldwijd verkopende groothandelaren/exporteurs een totaalconcept: een centrale marktplaats voor de verhandeling van sierteeltproducten met een evenwichtig pakket vermarktingskanalen, goede faciliteiten voor kwekers en kopers en een effectieve logistiek. Op die manier levert Aalsmeer als de meest toonaangevende veiling ter wereld een belangrijke bijdrage aan het distributie- en prijsvormingsproces van bloemen en planten. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

actualiteiten

Netwerk. Reportage over dictator Robert Mugabe van Zimbabwe. Vermomd als toerist en met een kleine camera sprak de verslaggever aan de vooravond van de Afrika-Europa top met o.a. twee mensenrechtenactivisten. Verder n.a.v. het parlementaire onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen een gesprek met voormalig staatssecretaris Netelenbos. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova Politiek. Discussie over de vrijheid van meningsuiting n.a.v. de politieke reacties op ‘Stop de verwildering’ en over het niet exposeren van foto’s in het Haags Gemeentemuseum. Is er sprake van een knieval? Met o.a. fotograaf Erwin Olaf en gemeenteraadsleden Salima Belhaj (Rotterdam, D'66) en Abdoe Khoulani (Islam Democraten, Den Haag). Ned.2, 22.15-23.00u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het regeringsbeleid toe. Ned.2, 22.55-23.10u.

documentaire

Edwardians in colour: The wonderful world of Albert Kahn. Documentaireserie over het fotoarchief dat de Franse bankier Albert Kahn tussen 1908 en 1930 aanlegde. In de aflevering Europe on the brink zijn de foto’s en films te zien die door Kahns team werden gemaakt in Europa gedurende de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog. BBC 2, 20.30-21.00u.

informatief

The money program: Airfix? Britains next top model? Een beroemde naam in de internationale speelgoedwereld komt weer terug: modelbouwproducent Airfix wordt opnieuw in de markt gezet door speelgoedfabrikant Hornby. Maar heeft de modelbouw een kans in de tijd van X-Boxes en Playstations? BBC 2, 20.00-20.30u.

The planet: The earth system. Vierdelige ecologische reeks. In de eerste aflevering gaat het over de gevolgen van de geïntegreerde wereldeconomie voor de natuursystemen op aarde. Bossen verdwijnen, de erosie neemt toe, woestijnen breiden uit, temperaturen lopen op, de ijskappen smelten, het aantal overstromingen en andere natuurrampen neemt toe, dier- en plantensoorten sterven uit, enz. Als we willen overleven, zullen we moeten veranderen. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

De leugen regeert. Vorig jaar stond in de Volkskrant het opschudding veroorzakende artikel ‘Nederlanders martelen Irakezen’. Later bleek dat er geen sprake van martelen was. Daarop besloot de krant tot een onderzoek door twee onafhankelijke buitenstaanders. Volgens hen mist de beschuldiging uit het artikel feitelijke grondslag en is zij gebaseerd op één anonieme bron. Hoofdredacteur Pieter Broertjes over de uitslag van het onderzoek die deze week in de Volkskrant stond. Verder een reportage uit Suriname waar ophef ontstond over ‘onbetrouwbare’ getuigen van de Decembermoorden in een Nova-uitzending. Carel Kuijl van Nova reageert. Ned.2, 21.20-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Sanne Wallis de Vries, Hadewych Minis en Bracha van Doesburg vertellen over de film Moordwijven, de nieuwe actiekomedie van Dick Maas. Harpiste Lavinia Meijer (24) vertelt over haar debuut volgende week in Carnegie Hall in New York. Coco Jane toont de nieuwste trend in uitgaansland: Burlesque, een chique erotische nachtclubact, die in de jaren vijftig populair was. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Jan Jaap van der Wal, die dit jaar de Oudejaarsconference Onderbewust verzorgt, vertelt over zijn show en zijn voorbereiding. Verder Paul Rosenmöller, voorzitter van de commissie Convenant Overgewicht en Ali B. die met een nieuw liedje het startschot gaf voor een actie tegen overgewicht op 22 vmbo-scholen in Nederland. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten o.a. Jerry Seinfeld, Hollywood actrice Renee Zellweger en Jeremy Clarkson van het autoprogramma Top Gear. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

Draadstaal. Satirische show met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis, waarin de Dikke Mannen alvast een doodskist uitzoeken, Ruben wil meedoen met Idols en er volgens de Boeren niet zoiets als ‘leven na de dood’ bestaat. Ned.3, 23.10-23.40u.

sport

NOS Studio Sport. Wereldbeker schaatsen Heerenveen. Ned.1, 15.55-19.45u.

RTL voetbal. Live verslag PSV-Roda JC. RTL 7, 19.50-22.45u.

Podcast

Felix Meritis 230 jaar. Adjunct-directrice Joanneke Lootsma en schrijfster Merel Ligtelijn vertellen over het jubileumboek. Stadsdeel Centrum in Amsterdam bestaat vijf jaar. De eerste stadsdeelburgemeester AnnaLize van der Stoel maakt de balans op. Vanaf 20 uur nrc.fm op nrc.nl/podcast