Teddyberen van het ijs voor Afrika

Jan Amoraal (66) verzamelt overgebleven knuffels in de schaatshal Thialf in Heerenveen. Zo’n twaalf geleden begon Amoraal zich af te vragen waar de teddyberen bleven die door fans op het ijs werden gegooid. Want de meeste schaatsers laten ze liggen. In een container, zo bleek. En dat vond hij zonde. Nu verzamelt Amoraal de knuffels en zorgt hij ervoor dat ze bij verstandelijk gehandicapte kinderen terechtkomen. Of hij verscheept ze naar Tanzania en Mozambique, voor de arme kinderen daar.

Deze foto is onderdeel van de tiende versie van het project Document Nederland van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum. Elk jaar wordt een fotograaf op pad gestuurd met een thema. Dit jaar is dat 'fans'.

Fotograaf Raimond Wouda (1964) ging in Nederland op zoek naar enthousiasme en passie. Niet alleen voor popsterren, maar ook voor sporters, soaps en de gothiccultuur.

De foto’s zijn te zien in fotomuseum Huis Marseille in Amsterdam. Morgen wordt de expositie geopend. De foto’s zijn ook te vinden in de themabijlage van NRC Handelsblad, die morgen bij de zaterdagkrant zit.

Document Nederland: Fans. Morgen in de themabijlage van NRC Handelsblad en vanaf morgen tot 24 februari 2008 in fotografiemuseum Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam